Το αρνητικό ρεκόρ του Μαΐου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στη δίνη των πωλητών, καταγράφοντας ισχυρές απώλειες. Βέβαια, αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 838 μονάδες, η έντονα ανοδική κίνηση του δεικτοβαρούς ΟΤΕ βοήθησε ώστε να κρατήσει ο γενικός δείκτης τη ζώνη των 850 μονάδων.

Έτσι ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 851,20 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,79%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση δείχνοντας ότι δεν θα τα κατάφερνε. Βέβαια το κλίμα μόνο θετικό δεν είναι, ακόμη και αν κράτησαν σήμερα οι 850 μονάδων, κάτι που σαφώς τροφοδοτείται και από την εικόνα των διεθνών αγορών.

Άλλωστε το ΧΑ έχει χάσει τον καλό ρυθμό που είχε από την αρχή του έτους, και παρά το ότι ο γενικός δείκτης κατατάσσεται πρώτος από όλους τους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες στον κόσμο σε απόδοση, έστω και αρνητική, δεν κατάφερε να κρατήσει την ανοδική τάση, και πλέον διαπραγματεύεται σε αρνητική περιοχή, την οποία μάλιστα και επιβεβαίωσε με σήμα short από τις 910 μονάδες στο άνοιγμα της συνεδρίασης της 4ης Μαΐου. Πλέον δοκιμάζεται και η περιοχή των 850-875 μονάδων, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη σημασία του επιπέδου στην περίπτωση που έρθει η καθοδική διάσπασή του.

Αυτό πάντως που προβληματίζει περισσότερο την αγορά είναι η επόμενη μέρα μιας περιόδου που οι μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων που πυροδοτούν οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μπορεί να γίνουν και οι αιτία μιας κρίσης ανάλογης με αυτή που είχαν ζήσει οι αγορές στην προηγούμενη περίοδο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, το 2013 – 2014. Τότε βέβαια το ελληνικό χρηματιστήριο βίωνε την κρίση της χώρας του, αλλά τώρα δεν αποκλείεται να “συμμετάσχει” σε αυτό τη μεγάλη αλλαγή των προοπτικών των μικρών αγορών.

Σε επίπεδο τώρα, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 7,82%, με τις Εθνική, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Quest, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες. Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο +0,45%, με τον ΟΤΕ να ξεχωρίζει με το +,6,01% που σημείωσε.