Στις παρυφές των 950 μονάδων έφθασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το τραπεζικό ράλι «συντήρησε» το θετικό momentum της τελευταίας περιόδου -παρά τις επικείμενες αργίες του Πάσχα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, μεταξύ άλλων, εστίασε στην αυριανή ανακοίνωση του Standard & Poor’s, ενώ τα σενάρια για τον MSCI συνέχισαν να καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.   

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,96% και ενισχύθηκε στις 949,68 μονάδες, κερδίζοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (940,69 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 942,74 έως 951,47 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 122 εκατομμύρια ευρώ (το 50% αφορούσε μόλις δύο μετοχές, τις ΕΤΕ και Alpha).

Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να δίνει τον «τόνο» στην ελληνική αγορά, καθώς ενισχύθηκε δυναμικά στο +2,04% και τερμάτισε στις 691,30 μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Φεβρουαρίου. Η προσοχή επικεντρώθηκε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ξεπέρασε το όριο των 4 ευρώ (υψηλό πολλών ετών), κερδίζοντας περισσότερο από 2,8% (τζίρος 41,6 εκατ. ευρώ). Κατά σχεδόν 2,5% αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή της Alpha Bank (τζίρος 19,7 εκατ. ευρώ), ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ακολούθησε στο +2,1% και το 1,48 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, έκλεισε στο +0,9% και το 1,07 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +2,48% 1,18 ευρώ    
  • Eurobank +0,94% 1,07 ευρώ    
  • Εθνική Τράπεζα +2,86% 4,06 ευρώ    
  • Πειραιώς +2,10% 1,4805 ευρώ    

Η αγορά «έσβησε» τη χασούρα του πολέμου

Η Λεωφόρος Αθηνών, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες του Ορθόδοξου Πάσχα (κλειστή η αγορά την Παρασκευή και τη Δευτέρα), κατάφερε να δώσει συνέχεια στο ανοδικό momentum, το οποίο μετράει οκτώ θετικά κλεισίματα σε σύνολο εννέα συνεδριάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται μία ανάσα από τις αντιστάσεις των 950 μονάδων, οι οποίες ισοδυναμούν με τα προ-πολέμου επίπεδα.  

Οι επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, καθώς και η αισθητή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών αποτέλεσαν -και συνεχίζουν να αποτελούν- τα βασικά καύσιμα της ελληνικής αγοράς, η οποία βρίσκει ερείσματα αφενός στα σενάρια για την αναδιάρθρωση του MSCI Greece (στις αρχές Μαΐου οι επίσημες ανακοινώσεις), αφετέρου στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις.  

Την ίδια ώρα, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές, με τους διεθνείς οίκους να επιμένουν στο αναπτυξιακό story, παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τον υψηλό πληθωρισμό. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα θετικά μηνύματα που φθάνουν από τον τουριστικό κλάδο, τα οποία προμηνύουν μια ισχυρή σεζόν με έσοδα κοντά στα επίπεδα του 2019 (18 δισ. ευρώ). 

Ωστόσο, και πάλι δεν πρέπει να λησμονήσουμε τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν την καλή εικόνα. Ανατιμήσεις, ενεργειακό κόστος, αύξηση επιτοκίων και γεωπολιτικά ρίσκα συνθέτουν το παζλ των προκλήσεων. Στο μεταξύ, αύριο ο οίκος Standard & Poor’s θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία, με την τρέχουσα αξιολόγηση να βρίσκεται στο BB με θετικό outlook.   

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι 950 – 970 μονάδες συνεχίζουν αποτελούν τις βασικές αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, ενώ οι πρώτες στηρίξεις συναντώνται στις 930 – 920 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι μέσα στις τρεις συνεδριάσεις της τρέχουσας λειψής εβδομάδας, τα σωρευτικά κέρδη του Γενικού Δείκτη ξεπέρασαν το 3%, με την τραπεζική άνοδο να αγγίζει το 8%.   

Άνοδος σε Ευρώπη και Wall Street

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,8% και τις 463 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 1,5% και τον γαλλικό CAC 1,7%. Από εκεί και πέρα, ο βρετανικός FTSE 100 και ο ιταλικός FTSE MIB εμφανίζουν μικρότερη άνοδο έως 0,4%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones αυξάνεται κατά 300 μονάδες ή κατά 0,9%, με τον Nasdaq να λαμβάνει ώθηση από το +9% στην Tesla.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, η τιμή των αμερικανικών συμβολαίων WTI ενισχύεται στο +1,7% και τα 103,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των ευρωπαϊκών συμβολαίων Brent καταγράφει άνοδο στο +1,5% και τα 108,5 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,4% και τα 1.948 δολάρια ανά ουγγιά.