«Η κυβέρνηση βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών με σκοπό να το περιορίσει. Αποτελεί ένα διαχρονικό, διατοπικό φαινόμενο», επεσήμανε αρχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Εκτιμώντας τα δημοσιονομικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται πλέον, έχουμε σημαντικές επιτυχίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα καπνικά και τα αλκοολούχα ποτά και μετά τα καύσιμα, που είναι ο βασικός πυλώνας της φοροδιαφυγής.

Πρέπει, όταν ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έλθει στη Βουλή για να ενημερώσει, να παραθέσει τα στοιχεία τόσο για το λαθρεμπόριο, όσο και τη φοροδιαφυγή».

Η σημερινή (19/05) συζήτηση στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αφορούσε τον διορισμό πέντε προτεινόμενων προσώπων από τον Υπουργό Οικονομικών στις θέσεις των μελών του συμβουλίου διοίκησης της ΑΑΔΕ.

Υπέρ της υποψηφιότητας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, διευκρινίζοντας ότι η ψήφος τους δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα αλλά με την διαφωνία στο θεσμό τον οποίον επέβαλαν και ελέγχουν οι δανειστές της χώρας.

Τα νέα μέλη της ΑΑΔΕ είναι οι: Αιμίλιος Γαλαριώτης, Κωνσταντίνος Ελευθερίου, Ελευθέριος Κρητικός, Χρήστος Κωτσόγιαννης και Νικόλαος Μυλωνάς.

Η επιτροπή, επίσης, συμφώνησε ομόφωνα να κληθεί ο Πρόεδρος της Αρχής προς ενημέρωση σε κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή οικονομικών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε στην ενημέρωση να συμμετάσχουν και τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, έθεσε «το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης και πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων», όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της ΑΑΔΕ οφείλει να καταθέτει συγκεκριμένα στοιχεία.

«Παρά τις τεχνολογικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, το φαινόμενο αυτό συνεχίζει να είναι μία μεγάλη πληγή που φτάνει σε ονοματεπώνυμα πολύ ψηλά στη χώρα μας, και έχει δημιουργήσει ένα κύκλο αίματος, επειδή είναι πολλά τα λεφτά, με δεκάδες δολοφονικές απόπειρες.

Πίσω από τις ακραίες παράνομες ενέργειες είναι πρατήρια, διαλύτες, φοροδιαφυγή επί του πετρελαίου, αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Στην απάντησή του, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων έχει περιορισθεί σημαντικά, με τη χώρα μας να καταφέρνει να πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, αιτιολογώντας την πρόταση του, έδωσε έμφαση στα βιογραφικά των υποψηφίων, τονίζοντας ότι και οι πέντε είναι «εγνωσμένου κύρους υψηλής επιστημονικής γνώσης».

«Με την οικονομική αβεβαιότητα να εντείνεται λόγω των συνεπειών από τη συνεχιζόμενη κρίση, θα ενισχύσουν την Αρχή στο έργο της για να ανταποκριθεί σύντομα και αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις, εστιάζοντας στη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων και στην καταπολέμηση των φαινομένων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες.

Εκτιμούμε ότι μέσω της διαρκούς αναβάθμισης, η ΑΑΔΕ θα αποτελέσει έναν αποτελεσματικό, δυναμικό και καινοτόμο οργανισμό», κατέληξε.