Η υπόθεση με την αποτυχημένη προσπάθεια του Χρ. Σταϊκούρα να διορίσει πρόεδρο στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) τον πολιτικό του φίλο Γιάννη Πάιδα, η οποία εξέθεσε την κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής της ΓΣΕΕ, δείχνει ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη δύσκολα μπορούν να παίξουν τον ρόλο του εκσυγχρονιστή πολιτικού.

Ο Χρ. Σταϊκούρας είναι χαρακτηριστικό δείγμα παλαιοκομματικής νοοτροπίας πολιτικού, πού χρωστάει την πολιτική του καριέρα στις διαχρονικές πελατειακές σχέσεις – ρουσφέτια, που επί χρόνια δημιουργούσε ο πατέρας του Κώστας Σταϊκούρας στη Φθιώτιδα.

Είναι άγνωστοι οι λόγοι της υπουργοποίησής του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι γνωστό, όμως, σε όσους παρακολουθούν τα κυβερνητικά τεκταινόμενα, ότι «γλύτωσε» τη θέση του στον τελευταίο ανασχηματισμό χάρη στη «βοήθεια» που του προσέφερε η πρόταση μομφής του Αλ. Τσίπρα, λίγες μέρες πριν τον ανασχηματισμό.

Παρά τις προσπάθειες

Άλλωστε, είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δείχνει να εμπιστεύεται, για όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών, τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, και όχι τόσο τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Παρά τις καθημερινές προσπάθειες επικοινωνιακού χαρακτήρα του συγκεκριμένου υπουργού και των δημοσιογράφων που τον λιβανίζουν, είναι δύσκολο να συνδεθεί η υπουργική του δραστηριότητα με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και έχει θέσει ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα, θα θυμούνται θετικά τον Χρ. Σταϊκούρα για πολλά χρόνια οι ψηφοφόροι του από τη Φθιώτιδα, τους οποίους φροντίζει να ικανοποιεί όσο μπορεί με ρουσφέτια, και οι πολιτικοί του φίλοι, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες δημόσιες θέσεις ή Διοικητικά Συμβούλια της αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Ο αποτυχημένος διορισμός Πάιδα δεν είναι ο πρώτος στη συνεχή προσπάθεια του Χρ. Σταϊκούρα να διορίσει πρόσωπα επιρροής του σε θέσεις ευθύνης.

Σε όλα τα ΝΠΔΔ αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, κ.ά., όπως και σε κάθε Α.Ε. όπου ορίζει εκπρόσωπο το υπουργείο Οικονομικών (ΕΛΠΕ, ΕΑΒ, κ.α.) κατόρθωσε να ορίσει μέλη Δ.Σ. με κριτήρια προσωπικών-ακαδημαϊκών σχέσεων.

Χρ. Σταϊκούρας : Τακτοποιήσεις και ρουσφέτια…

Το παρακάτω περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της τακτικής του συγκεκριμένου πολιτικού να τακτοποιεί δικά του πρόσωπα σε θέσεις του Δημοσίου.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, λέγεται ότι με το που ορκίστηκε υπουργός ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΕΛΤΕ ΝΠΔΔ, καθηγητή Παναγιώτη Παπαδέα, προκειμένου να διορίσει πρόεδρο την συνάδελφό του στο Ο.Π.Α. Σάνδρα Κοέν.

Συνεχίζει να πιέζει την σημερινή διοίκησή της να παραιτηθεί υπέρ της εκλεκτής του και, σε κάθε περίπτωση, ευελπιστεί να το επιτύχει τον προσεχή Νοέμβριο, που λήγει η θητεία της Επιτροπής και θεωρεί ότι ο ίδιος θα προΐσταται ακόμη του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρόβλημα είναι ότι και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αισθάνονται ιδιαίτερα ευτυχείς με τη συνεργασία μαζί του, ενώ και η αγορά αντιμετωπίζει με προβληματισμό τις ιδιοτελείς πρωτοβουλίες και τα ρουσφέτια που κάνει ο Χρ. Σταϊκούρας.

Τελικά, ο κομματάρχης-υπουργός θα συνεχίσει να πολιτεύεται στη σημερινή απαιτητική συγκυρία με όρους και πρακτικές της εποχής του… Μαυρογιαλούρου;