Για τους Αμερικανούς μεγιστάνες που υποστηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα η 6η Απριλίου εξελίσσεται σε ημερομηνία-ορόσημο ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Κι αυτό διότι με κινητήρια δύναμη τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον (ο οποίος, ως γνωστόν, έχει σημαντικά συμφέροντα και στην ελληνική τραπεζική αγορά), οι πλούσιοι φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ οργανώνονται για μια επίδειξη στήριξης, κυρίως βέβαια οικονομικής στήριξης, προς το πρόσωπο του πρώην πλανητάρχη, με την οποία φιλοδοξούν να επηρεάσουν τις προεκλογικές ισορροπίες.

Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως η μάχη του χρήματος στην αμερικανική πολιτική σκηνή είναι κομβικής, αν όχι καθοριστικής σημασίας, σε κάθε εκλογικό κύκλο.  Πόσο μάλλον φέτος, όπου η αναμέτρηση μεταξύ Τζο Μπάντεν και Ντόναλντ Τραμπ θα είναι εξαιρετικά σκληρή, αναβαθμίζοντας και το ρόλο που μπορεί να παίξουν οι προεκλογικές εισφορές που θα καταφέρουν αμφότεροι να συγκεντρώσουν και να ξοδέψουν για να κερδίσουν τις… καρδιές και τις ψήφους των Αμερικανών πολιτών.

Κάπως έτσι η μάχη για τις προεκλογικές εισφορές αποκτά ήδη ισχυρή δυναμική με τους αναλυτές να θεωρούν πως τα χρήματα που θα δαπανηθούν στον τωρινό εκλογικό κύκλο θα «σπάσουν» κάθε ρεκόρ.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην… Φλόριντα

Ειδικά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το ξεκαθάρισμα του τοπίου των προκριματικών εκλογών που ανέδειξε νικητή του συντηρητικού χρίσματος τον Ντόναλντ Τραμπ, επέτρεψε πλέον στους δωρητές του να «απελευθερωθούν» και να ξεκινήσουν να οργανώνονται για την έμπρακτη στήριξη του.

Για το λόγο αυτό οργανώνεται ένα μέγα event στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 6 Απριλίου, με οικοδεσπότη τον γνωστό διαχειριστή hedge fund, ο οποίος σε δήλωση του έσπευσε να επισημάνει ότι οι απόψεις του πρώην προέδρου σε θέματα οικονομίας, ενέργειας, μετανάστευσης και εξωτερικής πολιτικής «θα είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα». Ίσως διόλου τυχαία δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν πως ο κ. Τραμπ σκέφτεται τον Τζον Πόλσον για υπουργό Οικονομικών, αν και εφόσον κερδίσει

Ο πήχης για τις εισφορές που θα συγκεντρωθούν έχει τοποθετηθεί ψηλά, πολύ ψηλά, τουλάχιστον στα 33 εκατ. δολάρια κι αυτό φαίνεται από την μικρή όσο και επίλεκτη λίστα των 38 μεγιστάνων-χορηγών της εκδήλωσης.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν ο μεγιστάνας του real estate Ρόμπερτ Μπίγκελοου που ήταν και ο κυριότερος χρηματοδότης του μέχρι πρότινος αντιπάλου του Τραμπ για το χρίσμα, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο «βαρώνος» του σχιστολιθικού πετρελαίου Χάρολντ Χαμ, ο επίσης δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Ρόμπερτ Μέρσερ με την κόρη του, ο «τιτάνας» των καζίνο Στιβ Γουίν (της Wynn Resorts), o συνιδιοκτήτης των New York Jets Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον, ο «βασιλιάς» της ζάχαρης Κουβανοαμερικανός επιχειρηματίας Πέπε Φανζούλ και ο επενδυτής και πρώην υπουργός Εμπορίου, επί ημερών Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος.

Προβάδισμα Μπάιντεν (για την ώρα)

Ο στόχος των φίλων και δωρητών του Τραμπ είναι σαφής: να μειώσουν την οικονομική ψαλίδα του πρώην πλανητάρχη με τον νυν, δεδομένου πως ο Τζο Μπάιντεν έχει για την ώρα σαφές προβάδισμα σε προεκλογικά κονδύλια.

Πόσο μάλλον με δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζεται και από την ανάγκη να καλύψει υποχρεωτικά τα υψηλά νομικά έξοδα που έχει από την σωρεία των δικαστικών υποθέσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα εναντίον του. Όμως, παρά τις εκκλήσεις προς τους οπαδούς του η ροή του χρήματος προς τα ταμεία του παραμένει για την ώρα σχετικά χαμηλή.

Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε προ ημερών ότι οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν 53 εκατ. δολάρια μόνο το Φεβρουάριο για λογαριασμό του νυν προέδρου, ανεβάζοντας τη δεξαμενή της ρευστότητας του ήδη στα 155 εκατ. δολάρια. Η ομάδα του Τραμπ κατάφερε μεν να ενισχύσει τις ροές κατά περίπου 16 εκατ. δολάρια, «κλείνοντας» το Φεβρουάριο με πάνω από 37 εκατ. δολάρια στα ταμεία.

Αν και τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις επίσημες εισφορές προς τα προεκλογικά ταμεία των υποψηφίων και όχι τις έμμεσες προεκλογικές δαπάνες κυρίως από τις λεγόμενες Επιτροπές Πολιτικής Δράσης (PACs), μέσα από τις οποίες γίνεται και το μεγάλο «παιχνίδι» σε κάθε εκλογικό κύκλο, η διαφορά στη ρευστότητα των δύο μονομάχων παραμένει τεράστια και κυρίως φέρνει απτά αποτελέσματα στα νούμερα των δημοσκοπήσεων, χάρη στις υψηλές διαφημιστικές δαπάνες.

Νέα δημοσκόπηση, την Τρίτη, από το Bloomberg News/Morning Consult έδειξε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν κατάφερε, τον τελευταίο μήνα, να «κλείσει» αισθητά την ψαλίδα που τον χώριζε από τον Τραμπ σε έξι από τις επτά θεωρούμενες ως κρίσιμες πολιτείες. Και με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε όσους αναλυτές θεωρούν ότι και η φετινή αναμέτρηση τους θα είναι αμφίρροπη.

Προφανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Όμως, είναι σαφές ότι σε μια χώρα όπου το «χρήμα μιλάει», κυριολεκτικά, το ζήτημα των προεκλογικών κονδυλίων είναι εξαιρετικά σοβαρό, αν όχι ρυθμιστικής σημασίας

Τραμπ: Βγάζει νέους άσσους από το μανίκι του

Βέβαια ο ίδιος ο Τραμπ δεν δείχνει να ανησυχεί, τουλάχιστον δημοσίως. Και ως επιχειρηματίας που ξεπέρασε αρκετές χρεοκοπίες στο παρελθόν, συνεχίζει να προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους να συγκεντρώσει χρήματα.

Αρκεί να σταθούμε στην άρον-άρον είσοδο της Trump Media στο NYSE μέσω της συμφωνίας με την εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού, Digital World Acquisition που για την ώρα έχει αποδειχτεί επιτυχημένη και επικερδής αλλά και τις πωλήσεις προϊόντων, από τα περίφημα χρυσά αθλητικά σνίκερς με την υπογραφή του έως βέβαια τις Βίβλους με την προσωπική… επικύρωση του (για να μην πούμε ευλογία του) δεδομένου και του πασχαλιάτικου θρησκευτικού κλίματος.

Πόσες Βίβλους των περίπου 60 δολαρίων έχει καταφέρει να πουλήσει, δεν γνωρίζουμε ακόμη. Όμως, γνωρίζουμε ότι το γκαλά της Φλόριντα έχει σίγουρα… ξεπουλήσει παρά και τις άκρως τσουχτερές τιμές του.

Οι τιμές για τη συμμετοχή στην εκδήλωση ξεκινούν μίνιμουμ από τις 250.000 κατ’ άτομο και φτάνουν έως και τις 814.000 δολάρια. Όλοι οι δωρητές θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν με τον πρώην πλανητάρχη, όμως όσοι συνεισφέρουν το μάξιμουμ ποσό θα έχουν πιθανότατα μια θέση στο τραπέζι του ίδιου του Τραμπ.

Παράλληλα, ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως η εκδήλωση θα σταθεί μια πολύ καλή αφορμή για περαιτέρω οργάνωση και συνεννόηση μεταξύ τους για την πραγματοποίηση κι άλλων μέγα χρηματοδοτικών events, αλλά και τη στήριξη στοχευμένων Επιτροπών Πολιτικής Δράσης που θα αναλάβουν να προωθήσουν την υποψηφιότητα Τραμπ. Ένα τέτοιο PAC είναι το Save America που ήδη συγκεντρώνει και ξοδεύει χρήματα για να πληρώσει τους νομικούς λογαριασμούς του κ. Τραμπ.

Ανεβάζουν στροφές οι Επιτροπές Πολιτικής Δράσης

Η αμερικανική νομοθεσία και οι κανονισμοί περί προεκλογικής οικονομικής στήριξης θέτουν θεωρητικά πολύ αυστηρά όρια στη ροή χρήματος προς κόμματα και υποψηφίους. Όμως, προσφέρουν επίσης απίστευτα «παραθυράκια» κυρίως μέσα από τη δράση των Επιτροπών Πολιτικής Δράσης.

Τα PACs και η πιο εξελιγμένη και… χρυσοφόρα μορφή τους, τα Super PACs, απολαμβάνουν τεράστια ευελιξία όσον αφορά τη δυνατότητα τους να συγκεντρώσουν και να δαπανήσουν χρήματα (και μάλιστα χωρίς να φορολογούνται) για λογαριασμό σκοπών, κομμάτων και υποψηφίων (για την προεδρία ή το Κογκρέσο) με αποτέλεσμα να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις πολιτικές δαπάνες.

Με γαλάζιο το Δημοκρατικό Κόμμα και με κόκκινο το Ρεπουμπλικανικό – Πηγή: OpenSecrets

Η αρμόδια ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή (πίνακας) ανέβασε φέτος κατά 8% (αύξηση ρεκόρ) τα όρια των προεκλογικών εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη και τον υψηλό πληθωρισμό. Έτσι ένας ιδιώτης δωρητής μπορεί να προσφέρει 3.300 δολάρια ανά υποψήφιο, ανά εκλογική μάχη, ξεκινώντας από τις προκριματικές έως την τελική ευθεία της κάλπης. Το όριο προς τις εθνικές εκλογικές επιτροπές των κομμάτων ανέβηκε επίσης στα 41.300 δολάρια και προς κάθε ειδική εθνική κομματική επιτροπή στα 123.900 δολάρια. Έτσι, συνολικά ένας ιδιώτης μπορεί να προσφέρει νόμιμα περίπου δύο εκατ. δολάρια μέσα στον τωρινό εκλογικό κυκλο.

Όμως, υπάρχουν ειδικά στοχευμένα ταμεία, όπως πχ τα ταμεία για τη διοργάνωση των εθνικών συνεδρίων που λογίζονται χωριστά και άρα μπορούν να αντλήσουν νόμιμα επιπλέον εισφορές.

Αν τα χρήματα αυτά φαίνονται σας πολλά, ουσιαστικά είναι ελάχιστα μπροστά στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξουν οι Επιτροπές Πολιτικής Δράσης. Ειδικά τα Super PACs ( επεξηγηματικό video) δεν έχουν κανένα απολύτως όριο στο πόσα χρήματα μπορούν να συγκεντρώσουν αλλά και να ξοδέψουν υπέρ ενός υποψηφίου, πχ σε μια διαφημιστική καμπάνια που θα τον στηρίζει, με μόνη νομική προϋπόθεση να μην του τα δώσουν απευθείας. Κάτι που ουσιαστικά ακούγεται, αλλά και είναι αστείο!

Σύμφωνα με την OpenSecrets, η οποία ειδικεύεται στην καταγραφή της ροής χρήματος προς τους πολιτικούς, μόνο έως τις 28 Μαρτίου 2024, τα Super PACs είχαν συγκεντρώσει 1.062.965.588 δολάρια ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές λεγόμενες ανεξάρτητες δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του εκλογικού κύκλου 2023-24 στα 281.043.538 δολάρια. Και βρισκόμαστε ακόμη περίπου επτά μήνες πριν τις εκλογές! 

Διαβάστε ακόμη: