Χωρίς επιδοτήσεις αλλά σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον λόγω της γεωπολιτικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή εισέρχονται τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, την ίδια ώρα που οι πάροχοι προχωρούν σε σταθεροποίηση των τιμών με μικρές αναπροσαρμογές προς τα κάτω για τον Οκτώβριο.
Η ΔΕΗ στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία του πράσινου τιμολογίου ανακοίνωσε χθες ότι η ταρίφα του Οκτωβρίου θα διαμορφωθεί στα 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα 6,1% χαμηλότερη σε σχέση με το Σεπτέμβριο.
Ανάλογη αναπροσαρμογή θα γίνει και για τους επαγγελματίες με μείωση κατά 4,7% των τιμών του ρεύματος στα 16,34 λεπτά η κιλοβατώρα. Πιο πάνω κινούνται οι άλλοι καθετοποιημένοι παραγωγοί καθώς η Protergia ήταν από τους πρώτους προμηθευτές που ανακοίνωσαν τις ίδιες τιμές με το Σεπτέμβριο όπως αντίστοιχα και η Ηρων στα 15,99 και 15,88 ανά κιλοβατώρα αντίστοιχα. Σε ανάλογα επίπεδα κινείται η Εlpedison (15,85 λεπτά) και η NRG (15,83 λεπτά) ενώ… τιμές ΔΕΗ ακολούθησε και η ΖΕΝΙΘ (14,9 λεπτά). Πιο χαμηλά τιμολόγια προτείνει η Ελίν με 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ «υψηλές πτήσεις» ακολουθεί η Volton με 17,89 λεπτά/κιλοβατώρα.
Για αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος η οποία καθοδηγείται από την χαμηλότερη ζήτηση λόγω της φθινοπωρινής περιόδου μίλησε χθες το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης (πριν την αντεπίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ένταση στην Μέση Ανατολή και αυτό διατηρεί ψηλά το αέριο που χθες λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έκλεισε στα 39,2 ευρώ η μεγαβατώρα. Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν βλέπει κάποια αντικειμενική πίεση για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στους αμέσως επόμενους μήνες.
Ωστόσο η εικόνα δεν άργησε να αντιστραφεί για τις αγορές όταν λίγες ώρες αργότερα, το Ιράν βομβάρδιζε με βαλιστικούς πυραύλους το Τελ Αβίβ προκαλώντας αύξηση στις πετρελαϊκές τιμές που έφτασαν να ανεβαίνουν πάνω από 4% δεδομένου πως εμπλοκή του πετρελαιοπαραγωγικού Ιράν στη σύρραξη θα πυροδοτήσει ντόμινο αρνητικών συνεπειών στον κλάδο. Η τιμή του Brent για συμβόλαια Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε χθες κατά 4,24% στα 74,71 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στο 4,52% στα 71,29 δολάρια το βαρέλι. Τα αρνητικά νέα από τη Μέση Ανατολή πάγωσαν τα χαμόγελα στις αγορές παρά τη νέα σημαντική μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Η εικόνα της αγοράς
Η μέση τιμή ρεύματος τον Σεπτέμβριο έκλεισε στα 112,35 € μεγαβατώρα και ήταν χαμηλότερη από τον Αύγουστο που κινήθηκε στα 129 Ευρώ μεγαβατώρα. Ωστόσο η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Τεχεράνης διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την τιμή του φυσικού αερίου γεγονός που επαναφέρει την αβεβαιότητα για τους καταναλωτές ενόψει της χειμερινής περιόδου και επηρεάζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπό αυτό το πρίσμα οι προμηθευτές ηλεκτρισμού έχουν αρχίσει να βγάζουν από την φαρέτρα τους τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης τα οποία δημιουργούν ένα σημαντικό ανάχωμα σε περιόδους απότομων διακυμάνσεων και χαμηλής ορατότητας σε σχέση με το μέλλον των τιμών. Επιλογή την οποία φαίνεται να σιγοντάρει και η κυβέρνηση, με το πέρας των πράσινων τιμολογίων στο τέλος του έτους στηριζόμενη και στην Ευρωπαϊκή οδηγία που θέλει να στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές στις λύσεις των μπλε τιμολογίων για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία.
Οι καταναλωτές βομβαρδίζονται ήδη καθημερινά από τα call centers των παροχών καθώς στην αγορά υπάρχουν πολύ ανταγωνιστικά τιμολόγια δωδεκάμηνης σταθερής χρέωσης που προσφέρουν τιμή ανά κιλοβατώρα στα 9,5 λεπτά με εξάμηνο δωρεάν πάγιο ενώ σε ανάλογες κινήσεις ανταγωνιστικών χρεώσεων σταθερών τιμολογίων προσανατολίζονται κι άλλοι πάροχοι της αγοράς ηλεκτρισμού. Σήμερα άλλωστε τα 12μηνα μπλε τιμολόγια παραμένουν φθηνότερα από τα πράσινα και αυτό είναι ένα κριτήριο που βαραίνει υπέρ τους για τους οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές. Ειδικά σε μια περίοδο που οι επιδοτήσεις λόγω διεθνών αναταράξεων δεν είναι ικανές να αναχαιτίσουν την «επιδρομή» των τιμών. Με ένα όμως αστάθμητο παράγοντα που δεν είναι άλλος από την αύξηση των προθεσμιακών συμβολαίων, η οποία καθοδηγείται από την γεωπολιτική σύγκρουση και περιορίζει την εξασφάλιση χαμηλών τιμών ρεύματος μέσω hedging.
Πρωτοβουλίες για έλεγχο τιμών
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί σε πιο μόνιμες λύσεις και έχει συνασπιστεί στον τομέα αυτό με άλλα δύο Βαλκανικά κράτη, την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Πρόκειται για χώρες οι οποίες μαζί με την Ελλάδα έχουν καταθέσει φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση στον ηλεκτρισμό καθώς το καλοκαίρι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής της χονδρεμπορικής. Οι λόγοι συνδέονταν με την αποσύζευξη των ενεργειακών αγορών στην περιοχή της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ίδια ώρα που μεγάλα ποσοστά ενέργειας απορροφά η Ουκρανία λόγω των καταστροφικών βομβαρδισμών στις παραγωγικές τις μονάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από εξαγωγική δύναμη να έχει μετατραπεί σε εισαγωγική στερώντας ενέργεια από άλλες αγορές.
Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε χθες ότι η κυβέρνηση ζητά ένα μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων, ο οποίος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Όπως τόνισε υπάρχει και μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο αν έχουμε πολύμηνη κρίση και πολύ μεγάλη και όχι σε φαινόμενα ενδημικά, δηλαδή φαινόμενα που παρουσιάζονται κάθε λίγο όταν έχεις υψηλή ζήτηση. Αυτά σε εμάς παρουσιάζονται κυρίως τα καλοκαίρια», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το δεύτερο σημείο επαφής κατά τον υπουργό είναι αύξηση των διασυνδέσεων. Διότι αν δεν έρχεται ηλεκτρικό ρεύμα από την Κεντρική Ευρώπη σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις και γεμίζουν τα καλώδια ή ακόμη χειρότερα δεν γεμίζουν αλλά εμποδίζεται από έναν αλγόριθμο που υπάρχει να γεμίσουν τα καλώδια που πηγαίνουν από την Αυστρία στην Ουγγαρία, στην Ρουμανία από την Κεντρική προς την Ανατολική Ευρώπη τότε το πρόβλημα είναι αντικειμενικό της δημιουργίας υψηλών τιμών», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι αν αυξηθούν οι τιμές στο ρεύμα τότε η κυβέρνηση έχει την βούληση να παρεμβαίνει. Αυτή τη στιγμή δήλωσε η κυβέρνηση έδωσε δύο μήνες επιδότηση με τα έσοδα που άντλησε από την ηλεκτροπαραγωγή. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε αυτό το όριο που είπαμε γύρω στα 15 σεντς, η κυβέρνηση όταν θα ανεβαίνει πάνω από εκεί η τιμή έχει την βούληση να παρεμβαίνει» σημείωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο Χρήστος Μάστορας τα βάζει με τους δημοσιογράφους: Πατούν επί πτωμάτων
- Η Κέιτ Μος έφαγε μια επική τούμπα έξω από εστιατόριο στο Παρίσι
- Κύπρος: Ορατοί από Λεμεσό η ιρανική «βροχή» πυραύλων στο Ισραήλ – Δείτε βίντεο
- Η μάχη του Λιούις Χάμιλτον με την κατάθλιψη – «Πάλευα με την ψυχική μου υγεία σε όλη μου τη ζωή»