Η γαλλική εταιρεία Zephalto σχεδιάζει να μεταφέρει επιβάτες στη στρατόσφαιρα σε ύψος 25 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη για τρεις ώρες μέσα σε μια κομψή άκατο την οποία θα συγκρατεί στον αέρα ένα αερόστατο.
Τη Céleste σχεδίασε ο αρχιτέκτονας και ντιζάινερ Joseph Dirand, γνωστός από κάποια από τα «it» ρεστοράν του Παρισιού. Για το εγχείρημα, η Zephalto συνεργάζεται με τη CNES, τη γαλλική διαστημική υπηρεσία και το πρότζεκτ θα εγκαινιαστεί στα τέλη του 2024 μετά από επτά χρόνια εργασιών.
Ο Dirand έχει σχεδιάσει τα παρισινά ρεστοράν Loulou, Monsieur Bleu και Girafe καθώς και τα εστιατόρια Le Jardinier και Shun στη Νέα Υόρκη. Στους ταξιδιώτες θα προσφέρονται πιάτα από Γάλλους σεφ, βραβευμένους με αστέρι Μισελέν, οι οποίοι εστιάζουν σε μοριακή και πειραματική κουζίνα. Βεβαίως, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αναρτούν την εμπειρία τους και την εντυπωσιακή θέα στο Instagram καθώς θα είναι διαθέσιμο wi-fi.
Ακραίος τουρισμός: Μόδα, ανάγκη για αδρεναλίνη ή απερισκεψία;
«Είτε πρόκειται να επισκεφτείς τον βυθό της θάλασσας, είτε να σκαρφαλώσεις πολύ ψηλά… είναι ένα είδος ασθένειας, σαν δηλητήριο στις φλέβες σου που σε κάνει να θέλεις να φύγεις. Γιατί θέλεις αυτό το όμορφο συναίσθημα που βιώνεις όταν έχει περάσει ο κίνδυνος και ξέρεις ότι έχεις πετύχει κάτι. Και μετά δεν ξέρεις καν πώς ζούσες πριν από αυτό, οπότε γυρνάς πίσω και το ξανακάνεις». Αυτή είναι η περιγραφή του Τόμαζ Ροτάρ, Σλοβένου χειρουργού και λάτρη της περιπέτειας, για τον ακραίο τουρισμό που φαίνεται να αναδύεται ως νέα μόδα, και ενίοτε στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση του υποβρυχίου Titan που καταστράφηκε στα βάθη του Ατλαντικού, με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού.
Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ροτάρ καθόταν μέσα σε μια μικρή σκηνή σε υψόμετρο 7.300 μέτρων στο Κ2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Περισσότεροι από 20 ορειβάτες είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο στήνοντας έναν καταυλισμό εν μέσω σφοδρών ανέμων και θερμοκρασιών που έφταναν τους -30 βαθμούς Κελσίου.