Ο Χένρι Σίλβα διακρίθηκε σε ρόλους «κακού» και ξεχώρισε για τις ερμηνείες του στις ταινίες “Ocean’s Eleven” και “The Manchurian Candidate”. Ο ηθοποιός πέθανε την Τετάρτη (14/09) στα 95 του έτη από φυσικά αίτια, όπως επιβεβαίωσε πριν από μερικές ώρες ο γιος του, Σκοτ.

Ο θάνατός του έγινε γνωστός από την κόρη του Ντον Μάρτιν, Ντίνα, η οποία έγραψε ότι «οι καρδιές μας είναι ραγισμένες από την απώλεια του αγαπημένου μας φίλου, Χένρι Σίλβα, ενός από τους ωραιότερους, πιο ευγενικούς και ταλαντούχους άνδρες που είχα τη χαρά να γνωρίσω. Ο φίλος μου ήταν ο τελευταίος επιζών “αστέρας” της αρχικής ταινίας “Ocean’s 11”. Σε αγαπάμε, Χένρι, θα μας λείψεις».

Χένρι Σίλβα

Η πορεία του Χένρι Σίλβα στη μεγάλη οθόνη

Τα επόμενα χρόνια, εμφανίστηκε στο “Sharky’s Machine” (1981), στην ταινία του Τσακ Νόρις, “Code of Silence” (1985)· την ταινία του Στίβεν Σίγκαλ, “Above the Law” (1988)· στο «Ντικ Τρέισι» του Γουόρεν Μπίτι (1990) και το “Ghost Dog: The Way of the Samurai” του Τζιμ Τζάρμους (1999). Η τελευταία εμφάνισή του στην οθόνη ήταν στο ριμέικ του “Ocean’s Eleven”, το 2001.

Άρθρο του 1985, της δημοσιογράφου του Knight – Ridder, Νταϊάν Χάιτμαν, με τίτλο «Χένρι Σίλβα: Ο ηθοποιός που αγαπάς να μισείς» έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόσωπό του φαίνεται στην οθόνη· ένα πρόσωπο με αιχμηρά, ψηλά ζυγωματικά και μία αμβλεία, μικροσκοπική μύτη, ένα πρόσωπο που μοιάζει σαν να είναι κομμένο από ατσάλι και είναι πάντα πίσω από ένα όπλο.

Χένρι Σίλβα

Μάτια, που βλέπουν μόνο το επόμενο θύμα. Κρύα μάτια. Τα μάτια ενός ψυχοπαθή. Δεν χρειάζεται να πει τίποτα πριν καταλάβεις ότι τον μισείς. Ο Σίλβα έκανε μία διά βίου καριέρα με αυτό το πρόσωπο».

Ο Χένρι Σίλβα πρωταγωνίστησε στο αστυνομικό δράμα του 1963, “Johnny Cool”, στο οποίο ο χαρακτήρας του δολοφονεί αφεντικά της Μαφίας για να αποκτήσει τον έλεγχο μίας δικής του αυτοκρατορίας.

Τo ταλέντο του Σίλβα να υποδύεται ισχυρούς και σκληρούς άνδρες δεν εκτιμήθηκαν πλήρως, έως ότου ταξίδεψε για την Ευρώπη, όπου οι Ιταλοί κινηματογραφιστές χρησιμοποίησαν το άγριο, έντονο πρόσωπό του στο συναρπαστικό “The Hills Run Red” (1966) του Κάρλο Λιτσάνι.

Ποιος ήταν ο Χένρι Σίλβα

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και μεγάλωσε στο ισπανικό Χάρλεμ. Οι γονείς του ήταν Ιταλοί, ενώ είχε καταγωγή και από το Πουέρτο Ρίκο. Παράτησε το σχολείο στα 13 του και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου ενώ δούλευε ως λαντζιέρης και τελικά σερβιτόρος, σύμφωνα με το βιβλίο «Ισπανοί στο Χόλιγουντ».

Ο Σίλβα πέρασε από οντισιόν για το “Actors Studio”, το 1955. Ήταν ένας από τους πέντε φοιτητές που έγιναν δεκτοί από σύνολο 2.500 υποψηφίων, ενώ, παντρεύτηκε δύο φορές τη δεκαετία του 1950. Ο τρίτος του γάμος, με τη Ρουθ Ερλ, διήρκεσε από το 1966 έως το 1987, όταν και χώρισαν. Απέκτησε δύο γιους, τον Μάικλ και τον Σκοτ.

Χένρι Σίλβα

Διαβάστε ακόμη: