Με αιχμή την ψηφιοποίηση του κράτους, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη θεσμική μάχη κατά του «βαθέος κράτους», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε στη «Βραδυνή της Κυριακής» την πολιτική πορεία μέχρι τις επόμενες κάλπες. Ο ίδιος επεσήμανε την προώθηση Κτηματολογίου και Πολεοδομικών Σχεδίων ως κρίσιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ειδική αναφορά έκανε στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη δυνατότητα των πολιτών να συμμετέχουν μέσω ερωτηματολογίων. Όπως αποκάλυψε, περίπου 1.000 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο από το 2019, στη βάση πραγματικής ανεπάρκειας, κάτι που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση από τη «συστημική αριστεία» του παρελθόντος.
Χατζηδάκης: Ανοικτό το ζήτημα της μονιμότητας – με οδηγό τη συνταγματική αναθεώρηση
Σχολιάζοντας τα ποσοστά υπέρ της άρσης της μονιμότητας, ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε αναμενόμενη την τάση και υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει πρόταση αναθεώρησης του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει σε βήματα ουσιαστικής αξιολόγησης, με επεκτάσεις σε υγεία και παιδεία, και απορρίπτει το «φοβικό σύνδρομο» απέναντι στις δομικές αλλαγές.
Για τις αυξήσεις και τον 13ο-14ο μισθό
Στο μέτωπο των εισοδημάτων, ο αντιπρόεδρος εξήγησε με αριθμούς γιατί η επιστροφή 13ου και 14ου μισθού δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή, καθώς το κόστος υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ. Προκρίνεται, αντ’ αυτού, μια γραμμή σταθερότητας και ελαφρύνσεων για τους συνεπείς φορολογούμενους, όπως προβλέπεται και στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Για την τραγωδία των Τεμπών και το πόρισμα Καρώνη
Σε ερώτηση για την υπόθεση των Τεμπών, ο Κ. Χατζηδάκης έθεσε ως προτεραιότητα την αναζήτηση της αλήθειας και την επιστροφή στην κοινή λογική, τονίζοντας πως το πόρισμα Καρώνη συμβάλλει καταλυτικά στην αποδόμηση των θεωριών συνωμοσίας και στην ανάδειξη των πραγματικών ευθυνών. Παράλληλα, επέκρινε τη στάση του ΠΑΣΟΚ για πολιτικοποίηση του ποινικού κώδικα, λέγοντας πως το άρθρο 291 δεν τεκμηριώνει την πρόθεση πρόκλησης θανάτων.
Η υπόθεση Καραμανλή, σημείωσε, θα αξιολογηθεί θεσμικά από τον Πρωθυπουργό και την Κ.Ο. της ΝΔ, με σαφή απόρριψη του ποινικού λαϊκισμού και του συμψηφισμού.
Ανάληψη καθηκόντων και αποστολή στην οικονομία
Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος τόνισε πως βλέπει τη νέα του αποστολή ως καθήκον απέναντι στη χώρα. Ο ρόλος του ως συντονιστής των παραγωγικών υπουργείων τον φέρνει, όπως εξήγησε, στη γραμμή πυρός των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. «Έχω διαχειριστεί κρίσεις – από την Ολυμπιακή μέχρι τη ΔΕΗ και τον ΕΦΚΑ. Τώρα πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την πρόοδο που πετύχαμε. Και αυτό θα κάνουμε».