search

ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» από ΗΠΑ στην Τουρκία: Την απειλούν με νέες κυρώσεις, αν αγοράσει επιπλέον συστήματα από τη Ρωσία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε σκληρή απάντηση στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τους S-400 και έβαλε στο τραπέζι θέμα νέων κυρώσεων

«Χαστούκι» από ΗΠΑ στην Τουρκία:Την απειλούν με νέες κυρώσεις, αν αγοράσει επιπλέον συστήματα από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ δεν άφησαν αναπάντητες τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ σχετικά με την χρήση των S-400, απειλώντας μάλιστα την Τουρκία με νέες κυρώσεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε χθες πως η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400 όποτε το κρίνει σκόπιμο και ότι μπορεί να τους ενεργοποιήσει μέσα σε μία ώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA .

Όπως σημείωσε, «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Η τοποθέτηση καταλήγει ως εξής: «Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

Διαβάστε ακόμη: