«Η κρίση είναι διεθνής αλλά οι συνέπειες για την χώρα μας είναι βαρύτερες από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

«Έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Δυτική Ευρώπη και ραγδαία αύξησή του από μήνα σε μήνα» συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι  «οι αυξήσεις επικεντρώνονται στις πιο βασικές ανάγκες των πολιτών – καύσιμα, ενέργεια, τρόφιμα, στέγαση – με τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα να έχουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση».

«Αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική, προχωρώντας  στις παρεμβάσεις που έχουμε προτείνει εδώ και μήνες, δεν θα είχαμε φτάσει να απειλείται η κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, τονίζοντας την ανάγκη για «στήριξη του εισοδήματος των πολιτών αλλά και της κατανάλωσης με γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού» και «ελάφρυνση βασικών έμμεσων φορολογικών  συντελεστών, όπως του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στην ενέργεια και τα καύσιμα», «μέτρο που είχε προτείνει η ΕΕ και για το οποίο έχουμε καταθέσει τροπολογία ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2021».

«Το πιο βασικό όμως μέτρο είναι η αποφασιστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει 100% μετακύλιση του κόστους από την χονδρεμπορική του ρεύματος στον καταναλωτή λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας ότι «η Ισπανία και η Πορτογαλία έλαβαν έγκριση από την Κομισιόν για να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως επιμένει να κρύβεται πίσω από την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Αλέξης Χαρίτσης συνέστησε «ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου, που θέτει σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης την ευρύτερη περιοχή». «Δυστυχώς δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από την πλευρά της κυβέρνησης» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο  για «δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο» και συμπληρώνει ότι «δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».