Σε άρθρο του ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χάρης Θεοχάρης μιλά για την ενεργειακή κρίση και τονίζει ότι η κυβέρνηση έθεσε βέτο και κράτησε το πάνω χέρι στις αποφάσεις της ΔΕΗ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπραγματεύτηκε και πέτυχε, τα χρήματα από την πώληση να επενδυθούν ξανά στη ΔΕΗ, έτσι ώστε να επενδύσει στο μέλλον -το οποίο δεν είναι άλλο από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συγχρόνως, η κυβέρνηση άσκησε βέτο για τις αποφάσεις της διοίκησης, κρατώντας στην ουσία το δημόσιο έλεγχο πάνω σε αυτήν.
Το αποτέλεσμα δικαιώνει πλήρως τη δική μας συλλογιστική: Τα πρόσφατα, κυριολεκτικά δημόσια -και με «Δ» κεφαλαίο- πακέτα στήριξης, τα συνεπικούρησε πρώτη και αμέσως η ίδια η ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ είναι δημόσια, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.
Σε αντιδιαμετρική θέση, σε κατεύθυνση εντελώς αντίθετη προς κάθε ορθολογικό και βιώσιμο σχέδιο προόδου για τη ΔΕΗ -και όχι μόνο- βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κούφιο λαϊκισμό και τις ανέξοδες μεν, στην πράξη όμως πολυδάπανες κορώνες περί ολοκληρωτικής κρατικοποίησης της ΔΕΗ. Και γι’ αυτό ακριβώς του ταιριάζει ο χαρακτηρισμός του μνημονιακού. Μπορούμε να συζητήσουμε αν ήταν ο τελευταίος μνημονιακή κυβέρνηση από ανάγκη. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο πως είναι ο πρώτος μνημονιακή αξιωματική αντιπολίτευση από επιλογή.