Με το εντυπωσιακό 56% με το οποίο κέρδισε ένας άγνωστος πριν δυο μήνες ο Χάρης Δούκας τον Κώστα Μπακογιάννη αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα και θέτει έμμεσα θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για τα δυο κόμματα που υποστήριξαν τον Χάρη Δούκα που ωστόσο και τα δύο μαζί στις βουλευτικές εκλογές δεν συγκεντρώνουν ούτε 30% και οι ηγέτες δεν εκφράζουν καν στο σύνολο της εκλογικής τους βάσης.
Πώς κατάφερε ένας άγνωστος, έξω από το πολιτικό παιχνίδι, να συγκεντρώσει μέσα σε λίγες μέρες 56% στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας;
Mια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν τις εκλογές έδειχνε πως συγκέντρωνε ψήφους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Είχε ήδη την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, οικολόγων και άλλων κινήσεων όταν προστέθηκε η υποστήριξή του από τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο τα ποσοστά δεν βγαίνουν αν δεν προστεθούν σ΄ αυτά οι ψηφοφόροι -κατά πλειοψηφία- του ΚΚΕ, της Ανταρσίας (6%), πολλών ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και του…. Κώστα Μπακογιάννη!
Ο Χάρης Δούκας ένας άγνωστος τεχνοκράτης απέναντι σε ένα γόνο που έγινε δήμαρχος Αθήνας με κληρονομικό δικαίωμα δεν νίκησε απλώς αλλά συνέτριψε τον Κώστα Μπακογιάννη που η επανεκλογή του ήταν βέβαιη.
Πολλοί υποστηρίζουν πως το μεγάλο σφάλμα του Μπακογιάννη ήταν ότι δέχτηκε ένα debate με τον άγνωστο μηχανικό στο οποίο του έδωσε βήμα, αλλά και πάλι η εκτίναξη από το 14% στο 56% δεν εξηγείται.
Ο καθηγητής που στάθηκε απέναντι στον πανίσχυρο δήμαρχο της Αθήνας είχε τελικά το πλεονέκτημα πως δεν ήταν πολιτικός, αλλά…μηχανικός -δηλαδή μάλλον πιο κατάλληλος για την πόλη.
Ο 43χρονος μηχανολόγος μηχανικός και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πρόβαλε ένα σχέδιο για να κάνει την πρωτεύουσα μια ανθεκτικά βιώσιμη πόλη όπως δίδασκε ως καθηγητής.
Μίλησε για περισσότερο πράσινο στην Αθήνα, για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας, προτείνοντας ενεργειακές κοινότητες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα κι έκανε προτάσεις για το συγκοινωνιακό, την καθαριότητα του δημόσιου χώρου.
Δίδασκε ήδη τη χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται «κτήμα» όλων των πολιτών στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις».
Τα τελευταία χρόνια o Χάρης Δούκας συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard και έχει βραβευτεί μεταξύ των άλλων από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο Χάρης Δούκας κέρδισε δηλαδή ένα πολιτικό επειδή δεν μιλούσε για πολιτική, αλλά για την πόλη και με τον θρίαμβό του αποτελεί πια ένα πολιτικό αστέρι που μπορεί κάλλιστα να παίξει έναν ρόλο στη κεντρική πολιτική σκηνή στο μέλλον.