Σε φυλακές των Βρυξελλών κρατείται τουλάχιστον μέχρι αύριο η Εύα Καϊλή, όταν και θα μεταφερθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών για να απολογηθεί και να αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη ή όχι.
Η σύλληψη και κράτησή της διατάχθηκε την Κυριακή και αμέσως η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε σε φυλακές των Βρυξελλών, όπου και θα παραμείνει μέχρι τουλάχιστον αύριο.
Είναι ασαφές, όπως τόνιζαν οι ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, ποιο είναι το σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο μεταφέρθηκε η Εύα Καϊλή, καθώς, όπως έχει γίνει αντιληπτό στην πράξη, οι πληροφορίες για το QatarGate προέρχονται μόνο από επίσημες πηγές και είναι απολύτως μετρημένες, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την Παρασκευή, μάλιστα, μέχρι και την Κυριακή δεν έγινε γνωστό το αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκε η Εύα Καϊλή, ενώ δεν υπήρξε κανένα φωτογραφικό στιγμιότυπο ούτε από την επιχείρηση προσαγωγής της ούτε από τη μεταγωγή της.
Οι φυλακές των Βρυξελλών, πάντως, είναι δύο: οι φυλακές του Σεν Ζιλ, που πράγματι απ’ έξω μοιάζουν με ειδυλλιακό κάστρο, και οι σύγχρονες φυλακές του Χάρεν. Παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποια από τις δύο φυλακές κρατείται η Εύα Καϊλή, έχει μεταφερθεί ωστόσο και θα παραμένει τουλάχιστον μέχρι αύριο σε κάποιο από τα συγκεκριμένα δύο σωφρονιστικά καταστήματα που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και όχι σε κάποια άλλη φυλακή εκτός Βρυξελλών.
Όσο για τις πληροφορίες ότι αρχικά είχε μεταφερθεί στο Σεν Ζιλ και στη συνέχεια στο Χάρεν, δεν ευσταθούν, όπως εξήγησε και ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Στο κατάστημα όπου οδηγήθηκε την Κυριακή παραμένει και τώρα και θα παραμείνει ως και αύριο.
Οι φυλακές του Χάρεν
Σε ό,τι αφορά το Χάρεν, πρόκειται για μια σύγχρονη φυλακή που θυμίζει χωριό, αποτελούμενη από πολλά κτίρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα και λειτουργούν σαν αυτόνομες κοινωνικές ομάδες.
Υπάρχει διαχωρισμός των κρατουμένων στα σπίτια ανάλογα με την ηλικία και το προφίλ, ενώ υπάρχει σειρά υποχρεωτικών δραστηριοτήτων σε κουζίνα και πλυντήριο.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ασχολούνται με την απασχόληση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει εργασία, αθλητικές δραστηριότητες και εκμάθηση.
Τα κελιά των κρατουμένων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για… κελί φυλακών.
Tον Οκτώβριο εγκαινιάστηκαν οι φυλακές του Χάρεν
Οι φυλακές με το ιδιαίτερο σύστημα και πρόγραμμα εγκαινιάστηκαν πριν από λίγο καιρό και οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν τον Οκτώβριο, ενώ ουσιαστικά ο στόχος είναι η εν λόγω φυλακή να επεκταθεί για να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τις πεπαλαιωμένες φυλακές Σεν Ζιλ, Φόρεστ και Μπέρκαντελ.
Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε πριν λίγο καιρό ενόψει της λειτουργίας της φυλακής αφενός ότι «είμαι πεπεισμένος για την προσέγγιση του χωριού των φυλακών Haren» και αφετέρου ότι «οι κρατούμενοι θα ζουν μαζί με βάση το προφίλ τους. Δεν είναι αριθμοί. Δεν βάζουμε πρωτοεμφανιζόμενους παραβάτες μαζί με σκληρούς εγκληματίες. Η φυλακή Χάρεν έχει έναν τριπλό στόχο: να εξαλειφθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών έως το 2030, να βελτιωθούν οι συνθήκες στις φυλακές και να μειωθεί η υποτροπή».
Διαβάστε ακόμη:
- Εύα Καϊλή: «Είμαι αθώα» – Τι λέει ο δικηγόρος της για το Κατάρ και τα χρηματικά ποσά
- Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Ο έκπτωτος «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» συνελήφθη στις Μπαχάμες
- International Landscape Photographer 2022: Οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν
- Κιβωτός του Κόσμου: Σε ειδικούς επιστήμονες και όχι σε αστυνομικούς μίλησε ο 15χρονος