Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ενημερωσαν  για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον φονικό ιό.

Νίκος Χαρδαλιάς

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο στην διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για το covid19.gov.gr στο οποίο θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

Τον δείκτη θετικότητας
Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000
Την πορεία των κρουσμάτων
Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή
Ενώ, στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι» και έπειτα ανακοίνωσε:

Χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από τη Δευτέρα 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο με σελφ τεστ και τα καθιερωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα
Αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις
Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες
Εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι μειώνεται στο 25% η τηλεργασία τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα

 

Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι η εικόνα της επιδημίας στην Ευρώπη συνεχίζει να βελτιώνεται, όπως και στην Ελλάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ αποκλιμακώνεται σταθερά, και τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές. Επίσης ο αριθμός όσων καταλήγουν μειώθηκε σημαντικά.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε το ρόλο των self test σε αυτό. Στο εύλογο ερώτημα πότε θα επανέλθει η κανονικότητα, απάντησε ότι δεν είμαστε σίγουροι.

Αναφερόμενος στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο καθηγητής τόνισε πως έχουν διανεμηθεί 18 εκατ self test σε περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά, το σύνολο των θετικών τεστ, μετά και την εξέταση με μοριακό τεστ ήταν 25.179. «Το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας το Μάιο αφορούσαν σε επιβεβαιωτικό έλεγχο self test» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία, δεν είμαστε ακόμα εκεί» υπογράμμισε. Ο καιρός βοηθάει, αλλά δεν είναι αρκετός, χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια. Αν δεν πετύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη θα αργήσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα, πρόσθεσε.