Συνεδριάζει απόψε η αρμόδια επιτροπή για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η συζήτηση αφορά τα κριτήρια για αυτούς που θα τα δικαιούνται αλλά και για το διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει μετά την νόσηση ώστε ο γιατρός να πραγματοποιήσει αίτηση.

Διαδικαστικό ζήτημα καθώς απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του ασθενούς διότι  τα φάρμακα δεν έχουν λάβει έγκριση αλλά θετική γνωμοδότηση.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ οι ειδικοί εκτιμούν πως η πλατφόρμα ίσως είναι έτοιμη να ανοίξει από την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες με το χάπι της Merck.

Τι γνωρίζουμε για το νέο αντιιικό φάρμακο

Η μολνουπιραβίρη με την εμπορική ονομασία Lagevrio®, είναι ένα αντιικό φάρμακο το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση του κορονοϊού. Συνιστάται για τη θεραπεία της πρώιμης λοίμωξης COVID-19 και βοηθά στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων.

Διατίθεται σε κάψουλες και χορηγείται εντός 5 ημερών από τη μέρα που θα τεθεί η διάγνωση με θετικό PCR test. Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται μέσα στις τρεις πρώτες μέρες.

Σε ποιους χορηγείται η μολνουπιραβίρη

Δικαιούχοι για το αντιικό φάρμακο είναι όλοι όσοι:

  • είναι άνω των 18 ετών
  • έχουν θετικό τεστ PCR τις τελευταίες 5 ημέρες
  • ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19 και ενδέχεται να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο

Σε ποιους δεν πρέπει να χορηγηθεί

Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για ορισμένες κατηγορίες πολιτών/αρρώστων. Αυτοί είναι:

  • έγκυες γυναίκες, γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν
  • άτομα που είχαν κάποια στιγμή αλλεργική αντίδραση στη μολνουπιραβίρη ή σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο

Πώς λαμβάνεται το φάρμακο

Το φάρμακο διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg. Η χορηγούμενη δόση είναι στα 800 mg, δηλαδή τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) επί 5 ημέρες.

Είναι σημαντικό η λήψη του φαρμακευτικού σχήματος να γίνει εντός 5 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού (COVID-19).

Σημειώνεται πως ακόμα κι αν ο ασθενής αρχίσει να αισθάνεστε καλύτερα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεραπεία.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μολνουπιραβίρη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί στις κλινικές μελέτες, σε περισσότερα από 1 στα 100 άτομα, περιλαμβάνουν: αίσθημα ζάλης και πονοκεφάλους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να εμφανιστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές σοβαρές παρενέργειες από το φάρμακο.

Η μολνουπιραβίρη στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τη γονιμότητα

Το αντιιικό φάρμακο δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών, όσο διαρκεί η θεραπεία να λαμβάνεται αντισύλληψη, καθώς επίσης και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, ο θηλασμός δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Δεν είναι γνωστό εάν η δραστική ουσία περνά στο μητρικό γάλα.

Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες.

Να σημειωθεί πως οι αντιιικές κάψουλες της MSD (Merck), είναι η πρώτη αντιιική θεραπεία κατά της Covid-19, ενώ η δεύτερη της εταιρείας Pfizer, που έχει αναμένεται να λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), θα έρθει στη χώρα μας τον Φεβρουάριο.

«Ανεβαίνουν» τα ποσοστά των εμβολιασμών

Στο 69% ανέρχεται πλέον το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στην χώρα μας με τον αριθμό αυτό να πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 70,3%

Παράλληλα, όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, αυτήν την έχει πραγματοποιήσει το 84,2% των δικαιούχων ενώ απομένουν 300.000 άτομα άνω των 18 ετών οι οποίοι μέχρι τις 30 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν λάβει την τρίτη δόση (ή την δεύτερη αν έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson), διαφορετικά θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.