Με πιο ενισχυμένη τη θεραπευτική φαρέτρα θα διαχειριστούν το νέο επιδημικό κύμα κορωνοϊού οι γιατροί παγκοσμίως και στη χώρα μας. Τις πρώτες 2.000 δόσεις μονοκλωνικών της Regeneron είχε παραλάβει η Ελλάδα τον Νοέμβριο στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγησή της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης:

«Έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron, που δίνονται και κυρίως αφορούν τη Δέλτα, περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα, 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη MERCK και με το χάπι PFIZER είμαστε σε επαφή ήδη για να έχουμε με τα οπού πάρουν την άδεια , η άδεια (EMA) αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της PFIZER που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα. Το εμβόλιο όμως είναι αυτό που μας σώζει».

Ενθαρρυντικές δοκιμές φαρμάκου σε μορφή κάψουλας κατά της Covid-19

Εμβολιασμός

«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό. Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.

«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε,  έχει  να κάνει  με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση», ξεκαθάρισε.

Για τη λεγόμενη «μετάλλαξη Flurona» στο Ισραήλ, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, είναι ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα.