H μεγάλη ένταση που αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη κλιμακώθηκε, όπως πολλοί ανέμεναν, ταχύτατα τη Δευτέρα 10 Μαΐου και οδήγησε σε μία από τις πιο αιματηρές ημέρες των τελευταίων ετών στην περιοχή.

Σημειώνεται πως η Δευτέρα ήταν η «Ημέρα της Σημαίας της Ιερουσαλήμ», δηλαδή το γεγονός που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967.

Από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στον ναό αλ-Ακσα, ενώ η ένταση κορυφώθηκε με τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, προς το Ισραήλ και την απάντηση του Ισραήλ, το οποίο εξαπέλυσε εναέριες επιθέσεις προς τους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίας Υγείας της Γαζας, τις οποίες επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η επίθεση των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γαζας είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και 9 παιδιά, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες (οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για 67).

Βίαια επεισόδια στον ναό αλ-Ακσα από το πρωί

Είχαν προηγηθεί  βίαια επεισόδια στον ναό, αλ-Ακσα, ο οποίος για το Ισλάμ θεωρείται το τρίτο ιερότερο μέρος στον πλανήτη. Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στον ιερό ναό που βρίσκεται στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ και τραυμάτισαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ.

Σύμφωνα με το Ισραήλ οι αστυνομικοί διατάχθηκαν να εισβάλλουν στο τέμενος για να διώξουν τους Παλαιστίνιους ταραξίες, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες προς τους ισραηλινούς αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο 305 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και 228 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, οι μεταφερθεί στο νοσοκομείο, οι επτά εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Από την πλευρά του το Ισραήλ έκανε λόγο για 21 τραυματίες αστυνομικούς.

Το Ισραήλ απάντησε με χτυπήματα από αέρος

Η απάντηση του Ισραήλ στην Χαμάς ήταν άμεση και αιματηρή. Συγκεκριμένα ο στρατός του Ισραήλ απάντησε με χτυπήματα από αέρος σε «στρατηγικά σημεία», όπως ο ίδιος ανέφερε. Τα εναέρια χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους εκ των οποίων τα 9 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τις υπηρεσίας Υγείας της Γάζας.

Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 67. Η Χαμάς ανέφερε πως ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας από τους διοικητές της. Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι «χτύπησε» επίσης δύο εκτοξευτήρες πυραύλων και δύο σταθμούς παρατήρησης που ανήκουν στη Χαμάς. Οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γαζας που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σοκάρουν.

Εδώ και ημέρες η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και άπαντες ανέμεναν πως η κορύφωση θα έρθει τη Δευτέρα («Ημέρα της Σημαίας», όπερ και εγένετο.  Οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή προέρχονται από πολλούς ακόμα παράγοντες εκτός φυσικά από το μόνιμο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης Παλαιστινίων και Ισραηλινών για πολλές δεκαετίες.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι κατεχόμενο και το διεκδικούν ως πρωτεύουσα ενός δικού τους ανεξάρτητου κράτους, ενώ το Ισραήλ έχει ανακηρύξει ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσά του (την προσάρτησε το 1980).

Από την έναρξη του Ραμαζανιού στα μέσα του περασμένου Απριλίου οι εντάσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν κλιμακωθεί από μία σειρά γεγονότων. Ωστόσο, Κύρια αιτία της έντασης είναι η απειλούμενη έξωση περίπου 70 Παλαιστινίων οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (συνοικία Σεϊκ Τζαρά) από Εβραίους εποίκους, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η γη τους ανήκει.

Αφότου ξεκίνησε το Ραμαζάνι, συγκρούσεις άρχισαν να ξεσπούν τις νύχτες ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μπάρες ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί έξω από την Πύλη της Δαμασκού.

Επιπλέον, η κατάσταση χειροτέρεψε όταν Εβραίοι εξτρεμιστές πραγματοποίησαν πορεία κοντά στην ίδια περιοχή για να διαμαρτυρηθούν για βίντεο που έδειχνε Παλαιστίνιους να επιτίθενται σε υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους. Ακολούθησαν επιθέσεις Εβραίων εξτρεμιστές κατά Παλαιστινίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.