Και δεύτερη αμερικανική εταιρεία μήνυσε το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου για 15,3 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της διακοπής των συναλλαγών νικελίου τον περασμένο Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επιβεβαιώθηκε από την ιδιοκτήτρια της LME, Hong Kong Exchanges and Clearing, στην παραπάνω κίνηση προχώρησε η Jane Street Global Trading. Η κατάθεση από τον αμερικανικό διαπραγματευτή έρχεται λίγες μέρες αφότου το hedge fund “Elliott Associates” κατέθεσε μήνυση για 456 εκατομμύρια δολάρια σχετικά με το ίδιο “χαοτικό” πρωινό του Μαρτίου.

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των συναλλαγών νικελίου στις 8 Μαρτίου λόγω της αυξημένης αστάθειας στις αγορές η οποία είχε συνέπεια να διπλασιαστούν οι τιμές του νικελίου στα 100.000 δολάρια ανά τόνο σε διάστημα μόλις λίγων ωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η αγορά κινήθηκε σε “limit down” με αποτέλεσμα να διακοπεί εκ νέου η διαπραγμάτευση “για τη διερεύνηση ενδεχόμενου τεχνικού ζητήματος με το κατώτατο όριο διαπραγμάτευσης”.

Παράνομη η ακύρωση των συναλλαγών

Ένας εκπρόσωπος της Elliott επιβεβαίωσε ότι έχει κινήσει διαδικασίες δικαστικής επανεξέτασης κατά του LME. «η Elliott θεωρεί ότι όταν το LME ακύρωσε τις συναλλαγές Νικελίου στις 8 Μαρτίου 2022, ενήργησε παράνομα, καθώς υπερέβη τις εξουσίες του όταν ακύρωσε αυτές τις συναλλαγές ή ότι άσκησε τις εξουσίες που είχε παράλογα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη άσχετους παράγοντες (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής της θέσης) και παραλείποντας να λάβει υπόψη τους σχετικούς παράγοντες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σε ξεχωριστή δήλωσή της η Jane Street είπε ότι είχε λάβει μέτρα για να ανακτήσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από τις «παράνομες ενέργειες» του LME και για να «ενδυναμώσει το χρηματιστήριο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς σε αυτό».