Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 8χρονου αγοριού που παραλίγο να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα της Φούρκας, στη Χαλκιδική.

Το παιδί υπέστη καρδιακή ανακοπή στην παραλία της Φούρκας, στον δήμο Κασσάνδρας, Χαλκιδικής, το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της σελίδας «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πατέρας του παιδιού παρατήρησε ότι ο 8χρονος βρισκόταν μπρούμυτα στη θάλασσα και έσπευσε να τον βγάλει στην ακτή.

Χαλκιδική: Πώς σώθηκε ο 8χρονος

Κατά τύχη, στην παραλία βρισκόταν ένας ιδιώτης γιατρός, ο οποίος αναγνώρισε άμεσα τα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής και ξεκίνησε αμέσως καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Η σελίδα αναφέρει ότι ειδοποιήθηκε το 166, καθώς και ο εθελοντής εκπαιδευτής της περιοχής, Θέμελης Ιερισσιώτης, ο οποίος έφτασε γρήγορα στο σημείο με οξυγόνο και αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Ευτυχώς, χάρη στις άμεσες ενέργειες και την παροχή οξυγόνου, το παιδί άρχισε να αναπνέει χωρίς να χρειαστεί η χρήση του απινιδωτή.

Στη συνέχεια, το παιδί μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας για σταθεροποίηση, πριν διακομιστεί σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Η σελίδα «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» εκφράζει τις ευχές της για γρήγορη ανάρρωση του μικρού και υπογραμμίζει τη σημασία τέτοιων ιστοριών επιβίωσης, ειδικά σε αντίθεση με τα τραγικά περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο έμπειρος διασώστης μίλησε στο Thesstoday.gr για τις πρώτες κρίσιμες στιγμές που καθόρισαν την πορεία της υγείας του παιδιού. «Ήμουν στη δουλειά μου στη Φούρκα όταν πολίτες, πανικόβλητοι, με ενημέρωσαν ότι ένα παιδί πνίγεται. Έσπευσα στην παραλία και βρήκα το παιδί στην άμμο, ενώ ο γιατρός τού παρείχε ήδη πρώτες βοήθειες. Είχε καταπιεί πολύ νερό. Σε λίγα λεπτά του χορήγησα ιατρικό οξυγόνο και λίγο μετά έφτασε το ασθενοφόρο, το οποίο το παρέλαβε έχοντας ανακτήσει τις αισθήσεις του. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και στη συνέχεια στο εφημερεύον νοσοκομείο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά είναι καθοριστικά».

Ο πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Kids Save Lives, Αναστάσης Στεφανάκης, τόνισε τη σημασία της άμεσης ενεργοποίησης της αλυσίδας επιβίωσης: «Είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε επείγον περιστατικό να υπάρχουν κοντά επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευμένοι πολίτες που γνωρίζουν πρώτες βοήθειες, καθώς και η διαθεσιμότητα ενός εξωτερικού απινιδωτή. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε το ασθενοφόρο με σταυρωμένα χέρια».

Διαβάστε ακόμη: