Πλούσιοι και διάσημοι βρίσκονται κάτω από εκβιασμό από Ρώσους χάκερς που υποστηρίζουν ότι έχουν υποκλέψει προσωπικά τους δεδομένα σε μια τεράστια «εικονική ληστεία» με στόχο την εταιρεία κοσμημάτων Graff, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Σύμφωνα με αυτό το ρεπορτάζ, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν ήδη διαρρεύσει 69.000 εμπιστευτικά έγγραφα στον λεγόμενο «σκοτεινό ιστό» (dark web), συμπεριλαμβανομένων αρχείων που σχετίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Όπρα Γουίνφρεϊ, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τον Σερ Φίλιπ Γκριν. Από ό, τι φαίνεται απαιτούν δεκάδες εκατομμύρια για λύτρα για να σταματήσουν τη δημοσιοποίηση περαιτέρω ευαίσθητων πληροφοριών.

Χάκερς: Zητούν λύτρα από Τραμπ, Μπέκαμ, Χανκς, Μπάλντουιν

Ποιος βρίσκεται πίσω από την «εικονική ληστεία»

Η διαβόητη ρωσική συμμορία Conti βρίσκεται πίσω από την κλοπή δεδομένων και ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, στις οποίες εμπλέκονται περίπου 11.000 καλοί πελάτες του Graff, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των κλεμμένων αρχείων.

Ειδικοί στον κυβερνοχώρο πιστεύουν ότι οι εκβιαστές θα απαιτήσουν πληρωμή είτε σε μη ανιχνεύσιμο νόμισμα στον κυβερνοχώρο, όπως το Bitcoin – είτε ακόμη και σε κοσμήματα.

Εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο είπαν ότι είναι πολύ πιθανό οι χάκερς να απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία του Graff στέλνοντας email εξαπατώντας μέλος του προσωπικού να ανοίξει αρχείο που περιείχε εξελιγμένο ιό υπολογιστή «ransomware».

Αυτό αποτέλεσε για τους χάκερς την «πίσω πόρτα» για να κλέψουν τα δεδομένα της εταιρείας, παρακάμπτοντας οποιοδήποτε λογισμικό προστασίας από ιούς ή τείχος προστασίας.

Οι Βρετανοί που έπεσαν θύματα – Ποιοι άλλοι είναι στη λίστα

Περίπου 600 Βρετανοί πελάτες είναι μεταξύ των θυμάτων που κατονομάζονται μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της κληρονόμου της Formula 1, Ταμάρα Εκλστόουν και του πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή, Φρανκ Λάμπαρντ.

Οι διεθνείς σούπερ σταρ στη λίστα περιλαμβάνουν τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ Τομ Χανκς (φωτογραφία), Σάμιουελ Λ Τζάκσον και Άλεκ Μπάλντουιν.

Ως θύμα εμφανίζεται και ο τραγουδιστής Τόνι Μπένετ, ενώ δημοσιεύτηκαν δύο διευθύνσεις για την Όπρα Γουίνφρεϊ και επτά για τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ.

Ποια είναι η Graff

Η Graff με έδρα το Λονδίνο, η οποία ιδρύθηκε από τον 83χρονο Λόρενς Γκραφ σε ηλικία 18 ετών, ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε εκείνους των οποίων τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να είχαν πρόσβαση.

Ωστόσο, ένας γνωστός Βρετανός εκατομμυριούχος που αγόρασε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια κίτρινου και λευκού διαμαντιού αξίας 237.000 λιρών τον Ιανουάριο του περασμένου έτους είπε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί.

Επίσης ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτόρια εμφανίζονται ως θύματα, καθώς και ο μεγαλύτερος γιος τους Μπρούκλιν που αγόρασε κοσμήματα για την ηθοποιό και αρραβωνιαστικιά του Νίκολα Πελτς.

Το πρώην αφεντικό του Topshop, Σερ Φίλιπ Γκριν και η σύζυγός του Lady Tina αναφέρονται ως πελάτες της Graff. Κατονομάζονται επίσης ο πρωθυπουργός του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, και ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι Χαμάντ Μπιν Τζασίμ.