Η έμπειρη τραπεζίτης Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον Σαχάπ Καβτσίογλου στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ανακοίνωσε η επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως νωρίς το πρωί της Παρασκευής 09/06.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Ερκάν, 41 ετών, απέκτησε πτυχίο στη βιομηχανική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Μπογαζίτζι της Κωνσταντινούπολης και διδακτορικό στην επιχειρησιακή έρευνα και τη χρηματοοικονομική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Η Ερκάν ολοκλήρωσε επίσης δύο προγράμματα κατάρτισης στις επιστήμες διαχείρισης στο Harvard Business School και την ηγεσία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Με πολλές κορυφαίες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες υπό την εποπτεία της, υπηρέτησε ως συν-διευθύνων σύμβουλος της First Republic Bank με έδρα τις ΗΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη Marsh McLennan, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών στους τομείς κινδύνου, στρατηγικής και ασφάλισης, Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co.

Η Ερκάν, η πρώτη γυναίκα κάτω των 40 ετών που κατείχε τον τίτλο της προέδρου ή της διευθύνουσας συμβούλου σε μία από τις 100 μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, μπήκε στις λίστες «40 Under 40» τόσο των San Francisco Business Times όσο και της Crain New York Business.

Το 2019, η Ερκάν συμπεριλήφθηκε στη λίστα “Notable Women of Banking & Finance” του Crain και στη λίστα “Women to Watch” του American Banker.

Η Ερκάν διαθέτει τεχνογνωσία στον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις, τη διαχείριση κινδύνων, την τεχνολογία και την ψηφιακή καινοτομία και επίσης υπηρετεί στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο του Τμήματος Επιχειρησιακής Έρευνας και Χρηματοοικονομικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Μετά την τοποθέτηση του Καβτσίογλου στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο του 2021, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας μείωσε σταδιακά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% σε 8,5%.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μεχμέτ Σίμσεκ διαδέχεται τον Νουρεντίν Νεμπάτι ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην τελετή παράδοσης, ο Σίμσεκ είπε: Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε μια λογική βάση. Η κύρια πολιτική μας θα είναι να στηρίξουμε την Κεντρική μας Τράπεζα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν.

Διαβάστε περισσότερα