Αντίθετα με τις προβλέψεις και εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και ειδικότερα της Goldman Sachs, συντονιστή έκδοσης των αυξήσεων Alpha και Τρ. Πειραιώς, αλλά και του διαγωνισμού της ΔΕΗ για το 40% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία προσδοκούσε ημερήσιο τζίρο στο ΧΑ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, κινείται η χρηματιστηριακή αγορά!

Αντί αυτού το τελευταίο διάστημα είμαστε αποδέκτες ενός χρηματιστηρίου που έχει πέσει σε βαθύ τέλμα, χωρίς τζίρο και συναλλαγές, με λιγοστές πράξεις και με τον όγκο των συναλλαγών μετά βίας να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ την ημέρα!

Το επιχείρημα της μετάλλαξης Δέλτα που ενδεχομένως ακυρώνει σχεδιασμούς και οικονομικές προβλέψεις, είναι υπαρκτό αλλά όχι επαρκές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει όλο τον προηγμένο κόσμο και τα διεθνή χρηματιστήρια δεν αντιδρούν αντίστοιχα με το ελληνικό αλλά επιδεικνύουν αντοχές και αντανακλαστικά!

Επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί, κυρίως από την κυβέρνηση, τι φταίει και το Χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί σε χαμηλά επίπεδα τιμών με αστείους τζίρους, μολονότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank και ταυτοχρόνως έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού!

Δυστυχώς οι ξένοι επενδυτές στους οποίους το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά για την ανάκαμψη της χώρας, είναι εξαφανισμένοι από το Χρηματιστήριο όπως προφανής είναι και η απουσία τους μέχρι στιγμής και από το project του Ελληνικού!

Το τέλμα του ΧΑ και ο χαμηλός τζίρος θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση για πράξεις, παραλείψεις, στρατηγικούς σχεδιασμούς, επιλογές προσώπων που αναλαμβάνουν κομβικούς ρόλους.

Διότι το Χρηματιστήριο ,κακά τα ψέματα, αποτελεί καθρέφτη της οικονομίας και της πολιτικής σταθερότητας ενώ μετά βεβαιότητας προεξοφλεί μελλοντικές καταστάσεις…