Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυρίως εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Αλέξανδρος Μπένος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπένο οι προεργασίες έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία ενώ στόχος είναι ως τα μέσα του 2027 το εργοστάσιο στο Μέριλαντ να τεθεί σε λειτουργία παράγοντας καλώδια χερσαία για τη μεσαία και υψηλή Τάση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του το νέο εργοστάσιο θα καταφέρει με τα σημερινά δεδομένα, σε πλήρη ανάπτυξη να φθάσει να συνεισφέρει στον Ομιλο 250 με 300 εκατ. δολ. το χρόνο με ένα περιθώριο κέρδους EBITDA ίσως μεγαλύτερο και απ’ το στόχο 15% που αφορά όλο τον Ομιλο. Κι αυτό, με βάση τη διοίκηση της Cenergy, πιθανόν να συμβεί ως τα μέσα του 2029.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ Μπένος ήδη αυτή την εποχή γίνονται οι πιστοποιήσεις των προϊόντων, σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα, τα οποία και αναπτύχθηκαν στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θίσβη Βοιωτίας.

Το τελευταίο αποτελεί και το παράδειγμα πάνω στο οποίο θα κατασκευαστεί και θα οργανωθεί το εργοστάσιο του Μέριλαντ, με καθετοποιημένες δραστηριότητες και θέση δίπλα σε λιμάνι.

Όπως ανέφερε o κ. Mπένος, ο Ομιλος προχώρησε στη συγκεκριμένη επένδυση μετά από τετραετή έρευνα και δεν ήταν απόφαση της στιγμής με βάση τη διαφαινόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς γιατί μας τοποθετεί σε μια αγορά που είναι τεράστια, είτε είναι κλειστή είτε ανοιχτή (σε εισαγωγές). Η επένδυσή μας είναι στοχευμένη και συγκεκριμένη και αφορά στα χερσαία καλώδια μεσαίας και υψηλής τάσης. Στοχεύουμε σήμερα στην αγορά αυτή μέσω των αντίστοιχων ΔΕΔΔΗΕ της Αμερικής», σημείωσε ο κ. Μπένος υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι για την είσοδο στην αμερικανική αγορά δεν θα απαιτηθεί «πόλεμος τιμών» με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη, «θεμελιώδης ζήτηση», που σήμερα φθάνει τα 14 δισ. δολ ετησίως, και μόλις δύο “παίκτες” που ελέγχουν το 85% της αγοράς., η Premian και η SouthWire.

«Πρόκειται για στοχευμένη επένδυση που δεν θα «ταρακουνήσει» την αγορά και σχετικά μικρή. Εχουμε ήδη επαφές με πελάτες και έχουμε προσδιορίσει το κόστος μαζί με ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας, περίπου 15% στο αρχικό μπάτζετ με δεδομένο πως ακόμα δεν ξέρουμε οι δασμοί πως θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά ως τα τέλη του 2026», σημείωσε ο κ. Μπένος.

Οι δασμοί

Συνολικά πάντως, ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Cenergy καθησύχασε για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στον Ομιλο οι δασμοί των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας πως σήμερα οι εξαγωγές στις ΗΠΑ φθάνουν μόλις το 3% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Η διοίκηση της CENERGY Holdings παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας για την επόμενη φάση ανάπτυξης, σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς ανάγκες για διασυνδέσεις και μεταφορά ενέργειας ενισχύουν τη θέση του ομίλου σε αγορές-κλειδιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις που από φέτος διπλασιάζουν την παραγωγική της δυναμικότητα, ενώ το ισχυρό ανεκτέλεστο έργων της –με παραγγελίες που εκτείνονται μέχρι το 2028– επιτρέπει οργάνωση παραγωγής με υψηλό βαθμό αποδοτικότητας, όπως τόνισε.

Σε ο,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, η διοίκηση ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις στη μονάδα των υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο και έχει επιτευχθεί ο διπλασιασμός της παραγωγής ενώ μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθούν οι επενδύσεις σε Θήβα (χερσαία καλώδια) και Ελεώνα Βοιωτίας (χερσαία καλώδια χαμηλής τάσης και οπτικές ίνες) με στόχο επίσης τον διπλασιασμό της παραγωγής. Παράλληλα στη Θίσβη προχωρούν έργα επέκτασης λιμενικών υποδομών για την υποστήριξη των εξαγωγών.

Πέρσι οι επενδύσεις ανήλθαν σε 259 εκατ. ευρώ (217 για τα καλώδια και 42 εκατ. για τις σωλήνες χάλυβα). «Φέτος οι επενδύσεις, εξαιρουμένου του εργοστασίου στις ΗΠΑ απ’ όπου αντλήθηκε χρηματοδότηση μέσω της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα είναι λιγότερες και από το 2026 οι επενδύσεις θα αφορούν σε εργασίες συντήρησης, κάπου 60-65 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ (3,07 δισ. καλώδια και 0,43 δισ σωλήνες) το οποίο όπως αναφέρει η διοίκηση είναι διαφοροποιημένο προϊοντικά, χρονικά και γεωγραφικά ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από έναν ή δύο πελάτες. Με τα 3,07 δισ. ανεκτέλεστο στα καλώδια καλύπτεται η παραγωγή στο εργοστάσιο της Κορίνθου μέχρι το 2028, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει νέα έργα. Περίπου για 1,5 χρόνο μπροστά εκτείνεται και το ανεκτέλεστο στα Σωληνουργία Κορίνθου.

Προοπτικές

Σχετικά με την πορεία της εταιρείας ο κ. Μπένος επανέλαβε το guidance που έχει δώσει η διοίκηση του Ομίλου για 300 – 330 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος με στόχο τη διατήρηση του περιθωρίου EBITDA, υψηλότερα απ’ την αγορά, κοντά στο 15%.

Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε στην σημαντική βελτίωση που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια και η Σωληνουργεία Κορίνθου με βελτίωση σχεδόν κατά 50% της λειτουργικής κερδοφορίας της παρά την αναιμική αύξηση του τζίρου. «Αυτό δείχνει ότι έχει τοποθετηθεί σωστά στην αγορά δημιουργώντας αξία», σημείωσε ο κ. Μπένος.

Επίσης στάθηκε στις προοπτικές των καλωδίων καθώς, ειδικά στην Ευρώπη, όπως τόνισε υπάρχει «ανεπάρκεια παραγωγής δικτύων». Υπέδειξε μάλιστα το πρόσφατο blackout σε Ισπανία και Πορτογαλία ως παράδειγμα έλλειψης επαρκών υποδομών που θα διασφάλιζαν την παροχή ενέργειας.

«Η Ευρώπη θέλει περισσότερες διασυνδέσεις, χρειάζεται παραπάνω ισχύς και ικανότητα μεταφοράς φορτίου», σημείωσε σχετικά.

Ο κ. Μπένος υπογράμμισε επίσης ότι η ανάληψη τέτοιων έργων από τον Ομιλο του διασφαλίζουν και μελλοντικά έσοδα από υπηρεσίες, κυρίως τη συντήρηση τους.

Τέλος, ερωτηθείς για τη μελλοντική μερισματική πολιτική του Ομίλου, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

«Η αλήθεια είναι πως μιλώντας με επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού και βλέποντας τους ανταγωνιστές μας έπρεπε να προσαρμόσουμε το επίπεδο του μερίσματος μας (…) πιστεύω θα είναι στα ίδια επίπεδα και τα επόμενα χρόνια καθώς δεν αισθανόμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις και είμαστε καλά τοποθετημένοι», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: