Η Cenergy Holdings, με τις εταιρείες «Ελληνικά Καλώδια» και «Σωληνουργεία Κορίνθου», αποτελεί μία από τις ελάχιστες ελληνικές βαριές βιομηχανίες, που με την εξωστρεφή δραστηριότητα τους αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην πράσινη μετάβαση του πλανήτη.

Με συμβάσεις που αναλαμβάνουν διεθνώς – για την ακρίβεια σε 70 χώρες – τα ελληνικά καλώδια και οι σωλήνες χάλυβα επιλέγονται από πολυεθνικούς ενεργειακούς ομίλους για την κατασκευή έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μεταφοράς υδρογονανθράκων από υπεράκτια κοιτάσματα και αποθήκευσης CO2.

Η Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings ανήκει στον όμιλο Viohalco και το 2023 και είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών 3,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούσαν στα «Ελληνικά Καλώδια» και τα 650 εκατ. ευρώ στη «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Οι δύο θυγατρικές της Cenergy Holdings διαθέτουν συνολικά 9 εργοστάσια τα οποία δουλεύουν στο φουλ… για την εκτέλεση έργων που ακολουθούν τα mega – trends στην πράσινη μετάβαση.

Το έργο Πελοπόννησος – Κρήτη

Όμως, η Cenergy Holdings εκτός από τα πολυσύνθετα έργα στο εξωτερικό υλοποιεί και αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Ένα από τα εμβληματικά projects που έφερε σε πέρας ήταν η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο του ΑΔΜΗΕ. Η «Ελληνικά Καλώδια» παρήγαγε και εγκατέστησε καλώδια 150 kVσυνολικού μήκους 178 χλμ. Από αυτά τα 135 χλμ. ήταν υποβρύχια και ποντίστηκαν σε βάθος έως και 1.000 μέτρα. Το έργο παραδόθηκε το 2022.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων

Η Ελληνικά Καλώδια της Cenergy Holdings ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες και ένα έργο σταθμό στο project του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων.

Πιο συγκεκριμένα εγκατέστησε και πόντισε δύο υποβρύχια καλώδια AC 150 kV XLPE 3 πυρήνων συνολικού μήκους 156 χλμ. Το πρώτο είναι μεταξύ Λαυρίου και Σερίφου (109 χλμ.) και  το δεύτερο μεταξύ Σερίφου και Μήλου (47 χλμ.), με μέγιστο βάθος θάλασσας 500 μέτρα.

Οι εργασίες της «Ελληνικά Καλώδια» διήρκεσαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, εντός χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ.


Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί το 2025 και έχει προϋπολογισμό 306 εκατ. ευρώ.

Προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφορά των νησιών Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος. Οι «Δυτικές Κυκλάδες» αποτελούν το τελευταίο μέρος του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη φάση της κατασκευής βρίσκονται οι σταθμοί υψηλής τάσης στα νησιά φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι καλωδιακές εργασίες για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο.

Με την ολοκλήρωση και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών των Δυτικών Κυκλάδων, οι Κυκλάδες αποκτούν σταθερό και ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό αναγκαίο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων αλλά και των τουριστών.

Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η «Ελληνικά Καλώδια», προχωρά και στην επόμενη φάση της μεγάλης ανάπτυξης της.

Πρόσφατα έλαβε την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή εργοστασίου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η μονάδα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο τέλος του 2024 και σε πρώτη φάση θα παράγει καλώδια για χερσαίες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Διαβάστε ακόμη: