Η πρώτη ανάρτηση στο Instagram ήταν μια φωτογραφία ενός σκύλου. Ο Kevin, ο ιδιοκτήτης του σκύλου μαζί με τον συνεργάτη του, Mike Krieger, εμπνεύστηκαν το Instagram ως έναν απλό τρόπο για να μοιράζονται οι άνθρωποι όμορφες, επεξεργασμένες φωτογραφίες. Σκοπός τους ήταν οι χρήστες να μπορούν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό άλμπουμ αναμνήσεων. Μετά την εμφάνιση των φίλτρων και άλλων εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών, το Instagram άρχισε να πλημμυρίζει με επιμελημένες ή επαγγελματικές φωτογραφίες, οι οποίες παρουσίαζαν μια εξιδανικευμένη εικόνα των χρηστών.

Για πολλούς νέους όμως, η εποχή μιας τέλειας εικόνας στο Instagram έχει παρέλθει. Οι χρήστες έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν φωτογραφίες με λιγότερη αισθητική, όπως μια θολή φωτογραφία με φίλους, μια selfie σε έναν καθρέφτη ή μια φωτογραφία μιας όμορφης λεπτομέρειας που παρατήρησαν γύρω τους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Casual Instagram και αποκτά όλο και περισσότερη απήχηση ανάμεσα στους χρήστες της εφαρμογής. Οι celebrities συμμετείχαν πολύ γρήγορα στο trend. To Casual Instagram αποτελεί, άλλωστε, ιδανική ευκαιρία για τα διάσημα πρόσωπα, που θέλουν να αποδομήσουν την ψυχρή εικόνα που έχει σχηματιστεί για αυτούς.

Το concept του Casual Instagram φαντάζει αναζωογονητικό για όλους τους χρήστες που αφιερώνουν πολύ χρόνο στην επιλογή και την επεξεργασία των φωτογραφιών του Instagram feed τους. Ωστόσο, οι επικριτές της τάσης ισχυρίζονται πως το Casual Instagram απορρίπτει την έννοια της επιμέλειας, ενώ το ίδιο απαιτεί μια πολύ ειδική επιμέλεια των εικόνων. Όσοι ακολουθούν την τάση πρεσβεύουν πως το feed τους είναι μια αυθεντική απεικόνιση της ζωής τους, ενώ στην πραγματικότητα αναρτούν μόνο τα στιγμιότυπα, που ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη αισθητική.

Το Instagram όμως, από τη φύση του χρειάζεται επιμέλεια, επειδή οι χρήστες πρέπει να επιλέξουν ποιες φωτογραφίες θα ανεβάσουν, ποιες θα παραμείνουν στο προφίλ τους καθώς και ποιες θα αρχειοθετήσουν. Με τόσα πολλά μάτια στραμμένα στο προφίλ του, είναι λογικό ο χρήστης να σκέφτεται οτιδήποτε δημοσιεύσει. Το πρόβλημα με το Casual Ιnstagram όμως είναι ότι οι άνθρωποι που υιοθετούν το trend συχνά προσποιούνται ότι δεν ενδιαφέρονται για αυτά που κοινοποιούν.

Διαβάστε ακόμη: