Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 2015 όταν αντιπροσωπία της ιταλικής νεοφασιστικής οργάνωσης CasaPound συναντήθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής με το Νίκο Μιχαλολιάκο.

Οι Ιταλοί είχαν ανακοινώσει ότι θα φέρουν τρόφιμα για να βοηθήσουν την Ελλάδα «που πλήττεται από τα μνημόνια».

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο ηγέτης των Ιταλών νεοφασιστών Τζιανλούκα Ιανόνε, ο οποίος φαινόταν να διατηρεί θερμές σχέσεις με τον πρώην αρχηγό της Χρυσής Αυγής.

Τότε τα μέλη της CasaPound είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα και για την επέτειο της δολοφονίας του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο.

Μάλιστα, η Χρυσή Αυγή δεν έκρυβε την προσπάθεια για «σύσφιξη σχέσεων» με τους Ιταλούς για τη «διαφύλαξη της εθνικής και φυσικής υποστάσεως των λαών».

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν ταξιδέψει και αυτά στο παρελθόν στην Ιταλία για να συναντήσουν τους Ιταλούς που διατείνονται ότι «ενσαρκώνουν το φασισμό της τρίτης χιλιετίας».

Μάλιστα, μέχρι το 2015 Χρυσή Αυγή και CasaPound είχαν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό. Εμφανίζονταν να πρωταγωνιστούν σε «κοινωνικές δράσεις» -όπως συσσίτια- επιχειρώντας με κάθε τρόπο να αυξήσουν τη δημοφιλία τους.

Οχτώ χρόνια μετά το 2015 τα μέλη της CasaPound επισκέφτηκαν ξανά την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί στο Νέο Ηράκλειο για την επέτειο της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής.

Αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις ελληνικές Αρχές είναι ότι το «ξήλωμα» της Χρυσής Αυγής από τη Δικαιοσύνη (μέσω διώξεων, συλλήψεων και φυλακίσεων) δεν είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών εθνικοσοσιαλιστών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τους «συνδέσμους» μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και τυχόν σχέσεις άλλων ελληνικών οργανώσεων με τη CasaPound.

Οι ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν πάντως εγκαίρως τις ελληνικές για την άφιξη 21 Ιταλών και έτσι στήθηκε το βράδυ της Τρίτης μπλόκο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί συνελήφθησαν 21 άτομα, ανάμεσά τους ο φερόμενος ως ηγέτης της οργάνωσης.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη της CasaPound δεν είχαν πάνω τους μόνο χειραποσκευές, ενώ τα εισιτήριά τους είχαν κοπεί μετ’ επιστροφής (με ημερομηνία επιστροφής την 2η Νοεμβρίου). Προγραμμάτισαν δηλαδή να διανυκτερεύσουν στην Αθήνα δύο βράδια. Σήμερα Πέμπτη θα οδηγηθούν από τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. όπου βρίσκονται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Μετά τη σύλληψή τους αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους το παρακάτω κείμενο:

«Συνολικά 21 άτομα από την αντιπροσωπεία του Casa Pound Italia, που μετέβη στην Αθήνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Γιώργου και του Μανώλη, ακινητοποιήθηκαν από την Αστυνομία και τα επιβίβασαν σε θωρακισμένα αυτοκίνητα χωρίς να λάβουν καμία εξήγηση. Αυτή τη στιγμή, έχουν οδηγηθεί σε αστυνομικό τμήμα, όπου και αναμένουν εξηγήσεις.

Είναι απαράδεκτο να σταματούν και να συλλαμβάνουν 21 άτομα τα οποία μόλις είχαν κατέβει από το αεροπλάνο, για να συμμετέχουν σε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν δύο νέων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ».

Διαβάστε ακόμη: