Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να σημειώνει καλύτερες επιδόσεις από την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια και η επιβράδυνση του δημoσίου χρέους της θα συνεχιστεί, εκτιμά σε ανάλυσή της η Capital Economics.

Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε 0,3%  το γ’ τρίμηνο του 2024, μετά από ταχεία ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους, ωστόσο το ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 2% το 2025. Το χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 155% του ΑΕΠ φέτος, στο 147% το 2025 και στο

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λίγο περισσότερο στο εγγύς μέλλον. (Βλέπε Διάγραμμα 47.)

Καταλύτης για την ανάπτυξη οι επενδύσεις

Ενώ οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν ραγδαία το γ΄ τρίμηνο, θα συνεχίσουν να αποτελούν καταλύτη για την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, υποβοηθούμενες από τις εκταμιεύσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα αυξηθεί επίσης σταθερά τα επόμενα δύο χρόνια. Ομολογουμένως, το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί ελαφρώς φέτος και η αύξηση της απασχόλησης έχει σταματήσει, τονίζει η Capital Economics.

Ωστόσο, η αύξηση των πραγματικών μισθών ενισχύει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει την αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης με εύλογο ρυθμό.

Πιέσεις στις τιμές

Ο δομικός πληθωρισμός περιορίστηκε ελαφρώς τον Νοέμβριο, αλλά ήταν αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 4,5%, γεγονός που οφείλεται στον πληθωρισμό των υπηρεσιών (βλ. Διάγραμμα 48) και στην εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχιστούν και το νέο έτος, καθώς οι αμοιβές του δημόσιου τομέα και ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 5%.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι πειθαρχημένες δαπάνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τα υγιή πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού βελτιώνουν σταθερά τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με την Capital Economics.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ το 2025. Και το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, γεγονός που θα διατηρήσει τα spreads των ομολόγων υπό έλεγχο. (Βλέπε Διάγραμμα 49.).

Οι προβλέψεις της Capital Economics