Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε χθες το βράδυ στη Wall Street ο S&P 500, ενώ ο Dow Jones έκλεισε πάνω από τις 38.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, επισφραγίζοντας ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ έπειτα από το βίαιο sell off του 2022.

Το ράλι ανάκαμψης τροφοδοτείται από τις μετοχές του λεγόμενου Magnificent Seven, δηλαδή τις τεχνολογικές Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta και Tesla. Ουσιαστικά, στηρίζεται στις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και στις εκτιμήσεις ότι οι κινήσεις περικοπής κόστους στις εταιρείες αυτές θα δώσουν ώθηση στα κέρδη τους.

Capital Economics: Βλέπει ράλι 13% στη Wall Street μετά τα νέα ρεκόρ-1

Επιπλέον, η εκτίμηση ότι η Federal Reserve έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και πλέον αρχίζει να εξετάζει το timing για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στηρίζει τις αγορές.

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 έχει εκτιναχθεί περίπου 35% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2022.

Πόσο διατηρήσιμο, όμως, είναι αυτό το ράλι; Η Capital Economics εκτιμά ότι ο S&P 500 έχει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο περίπου 13% έως τα τέλη του 2024, όταν και αναμένεται να φτάσει στις 5.500 μονάδες.

«Κρίνοντας από το τελευταίο ράλι σε κάποιους κλάδους του ‘big-tech’, τα νέα δημοσιεύματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να εξηγούν γιατί ο S&P 500 μόλις σημείωσε νέο ρεκόρ, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου», σημειώνει ο John Higgins, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για τις αγορές.

Capital Economics: Βλέπει ράλι 13% στη Wall Street μετά τα νέα ρεκόρ-2

«Πιστεύουμε ότι αυτή η δημοσιότητα θα συνεχίσει να εντείνεται και προβλέπουμε ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το 2024 στις 5.500 μονάδες», προσθέτει.

Άλλωστε, ο αναλυτής θυμίζει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι σε μία περίοδο που οι αποδόσεις των «risk-free» ομολόγων αυξάνονται (και άρα οι τιμές τους υποχωρούν), εν μέσω ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό συνέβη και κατά το πρώτο μισό του 2023, θυμίζει η εταιρεία αναλύσεων.

Η Capital Economics αποδίδει το ράλι στις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για το πόσο θα ωφεληθούν τα εταιρικά κέρδη στον κλάδο της τεχνολογίας από την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για τα εταιρικά κέρδη.

Διαβάστε ακόμη: