Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων στην αεράμυνα, ώστε να προστατεύσει καλύτερα τον εναέριο χώρο της από πιθανά ρωσικά πλήγματα, σύμφωνα με νέα έκθεση της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Το ζήτημα της αεράμυνας έχει αποκτήσει νέα επείγουσα σημασία τους τελευταίους μήνες, αφού αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνετρίβη στη Λετονία νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Γερμανία εγκαινίασε το 2022 την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασπίδα του Ουρανού με στόχο να καταστήσει την ήπειρο λιγότερο ευάλωτη σε αεροπορικές επιδρομές σε μια εποχή αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης. Ωστόσο, η πορεία χρηματοδότησής της παραμένει αβέβαιη, ιδίως από τη στιγμή που το Βερολίνο παραμένει σθεναρά αντίθετο στην έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ, μια στάση που επανέλαβε μετά την πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
«Το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για τη Γερμανία », δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γκούντραμ Γουλφ, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel και συντάκτης της έκθεσης. Περίπου 21 κράτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, αλλά «τώρα το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να τους πείσουμε να δαπανήσουν χρήματα», πρόσθεσε ο Γουλφ.
Η εστίαση σε ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως η αεράμυνα, θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστούν τα απρόθυμα κράτη μέλη να αποδεχθούν την ιδέα του κοινού χρέους της ΕΕ, πρόσθεσε.
«Η αεράμυνα είναι τόσο σημαντική επειδή είναι εξαιρετικά ορατό ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό: Αυτό που παρέχεις σε κάθε μεμονωμένη χώρα παρέχει οφέλη στους γείτονές της», δήλωσε ο Γουλφ. Μια μεμονωμένη συστοιχία πυραύλων Patriot κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η έκθεση Bruegel εκτιμά ότι η συνολική επένδυση του μπλοκ θα πρέπει να φτάσει σε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια».
Τον Αύγουστο, το επίπεδο ασφαλείας αυξήθηκε σε μια αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία μετά από υποψίες για ρωσική δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η Λετονία και η Ρουμανία ανέφεραν αμφότερες περιστατικά με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα σημάδι των αυξανόμενων εναέριων απειλών που θέτουν οι γείτονες της Μόσχας.