Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του κόσμου. Ο Μπρους Γουίλις μετρά μια μακρά και σπουδαία καριέρα στο Χόλιγουντ και τώρα αποσύρεται από την υποκριτική καθώς διαγνώστηκε με αφασία. «Aντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες», ανέφερε ανακοίνωση της οικογένειας του ηθοποιού.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο σινεμά, ο 67χρονος Γουίλις υποδύθηκε μια ευρεία γκάμα χαρακτήρων: από ήρωες σε ταινίες δράσης («Die Hard», «Armageddon» και «Looper»), μέχρι πιο «ευαίσθητους» κεντρικούς χαρακτήρες σε ταινίες όπως οι «Moonrise Kingdom» και «Η 6η Αίσθηση».

Πέρα όμως από τη μεγάλη οθόνη, ο Γουίλις εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές. Μάλιστα κέρδισε βραβείο Emmy για τη συμμετοχή του ως γκεστ σταρ στα «Φιλαράκια» το 2000 και το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στη δραμεντί «Moonlight» από τη δεκαετία του 1980.

Την Τετάρτη, η οικογένεια του Γουίλις δημοσίευσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο ηθοποιός θα αποσυρθεί από την υποκριτική λόγω της κατάστασης της υγείας του – μιας διαταραχής που επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες και την ικανότητα ομιλίας. Λίγο μετά την ανακοίνωση, ένα κύμα συναδέρφων, συνεργατών και θαυμαστών, απέτισαν φόρο τιμής στην καριέρα του Γουίλις και του ευχήθηκαν περαστικά.

«Moonlighting», 1985-1989

Η σειρά του ABC που δεν κατατάσσεται ακριβώς σε κάποιο συγκεκριμένο είδος αλλά χαρακτηρίστηκε ως δραμεντί/μυστήριο, χάρισε στον Γουίλις το πρώτο του βραβείο Emmy Α’ Ανδρικού Ρόλου σε δραματική σειρά, το 1987. Το πρότζεκτ θεωρήθηκε ως μια από τις πιο επιτυχημένες, πρώιμες δραμεντί τηλεοπτικού δικτύου και αποτέλεσε ένα πρότυπο για τα «ελαφρά» δράματα με χαρισματικούς πρωταγωνιστές που έχουν ωραίες ρομαντικές ιστορίες.

«Die Hard» («Πολύ σκληρός για να πεθάνει»), 1988

Αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής ερμηνεία του Γουίλις είναι αυτή στις ταινίες «Die Hard» στις οποίες ο ηθοποιός υποδύθηκε τον αστυνομικό Τζον ΜακΚλέιν. Η σειρά ταινιών άνοιξε το δρόμο για μεταγενέστερα φιλμ του είδους δράσης που «άνθισε» στο Χόλιγουντ. Ίσως το παράξενο γεγονός εδώ είναι  ότι τα «Die Hard» θεωρούνται από πολλούς ως οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών.

«Pulp Fiction», 1994

Το «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο που κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, είναι μια από τις πιο διαχρονικές ταινίες του είδους της. Μπλέκοντας αλληλένδετες ιστορίες εγκλήματος στον υπόκοσμο του Λος Άντζελες στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Γουίλις υποδύεται τον πυγμάχο Μπουτς Κούλιτζ. Χιουμοριστική, βίαιη και ενίοτε στοχαστική, η ερμηνεία του Γουίλις είναι μια από τις πιο αξέχαστες της ταινίας.

«Armageddon», 1998

Το τραγούδι της Νταϊάν Γουόρεν «I Don’t Want to Miss a Thing» απέκτησε άλλη φήμη όταν διασκευάστηκε από το ροκ συγκρότημα Aerosmith και συμπεριλήφθηκε σε μια από τις πιο καθοριστικές, σπαρακτικές σκηνές με πρωταγωνιστή τον Γουίλις, στην αποκαλυπτική ταινία του Μάικλ Μπέι «Armageddon». Ο Γουίλις υποδύεται τον Χάρι Στάμπερ, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς για το πετρέλαιο στις γεωτρήσεις ο οποίος επιλέγεται μαζί με την ομάδα του για να καταστρέψουν έναν αστεροειδή που απειλεί να καταστρέψει τη γη.

«The Sixth Sense» («Η 6η αίσθηση»), 1999

Ένας από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του Γουίλις ήταν αυτός στο ψυχολογικό θρίλερ του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν από το 1999, «Η 6η αίσθηση». Ο Γουίλις υποδύεται έναν ευαίσθητο παιδοψυχολόγο Δρ. Μάλκολμ Κρόου, ο οποίος κερδίζει το ενδιαφέρον του προβληματικού παιδιού που βλέπει φαντάσματα.

«Sin City», 2005

Οι Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, Φρανκ Μίλερ και ο γκεστ σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο δημιούργησαν ένα νεο-νουάρ φιλμ στο οποίο συμμετέχει ο Γουίλις υποδυόμενος μια περίπλοκη περσόνα. Ο Τζον Χάρτιγκαν είναι ένας απογοητευμένος αστυνομικός στη γεμάτη εγκλήματα Basin City που εντοπίζει έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο παιδιών.

«Moonrise Kingdom» («Ο Έρωτας του Φεγγαριού»), 2012

Μια από τις πιο κλασικές ταινίες του Γουές Άντερσον, το «Moonrise Kingdom», ακολουθεί δύο νεαρούς στην προ-εφηβεία που είναι γεμάτοι αγωνία, νιώθουν έλλειψη κατανόησης από τους ενήλικες γύρω τους και αποφασίζουν να δραπετεύσουν. Η χρονιά είναι το 1965 και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε νησί της Νέας Αγγλίας. Ο Γουίλις ενσαρκώνει τον μοναχικό Καπετάνιο Σαρπ, έναν από τους