Έχοντας το γενικό… πρόσταγμα αλλά και την ευθύνη υδροδότησης για το 40% του πληθυσμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας – με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η ΕΥΔΑΠ είναι μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει, δεδομένης της μείωσης των αποθεμάτων νερού, που αρκούν μόλις για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Η εταιρεία «τρέχει» ένα σύνθετο και πολυσχιδές επενδυτικό πλάνο αξίας 2,1 δισ. ευρώ έως το 2033, το οποίο περιλαμβάνει αντικατάσταση αγωγών και δικτύων 300 χιλιομέτρων που είναι απαρχαιωμένα, εν μέσω τεράστιων προκλήσεων αναφορικά με τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος, θα εγκαταστήσει τα νέα έξυπνα υδρόμετρα που θα δίνουν λεπτομερή καταγραφή κατανάλωσης και διαρροών, ενώ αναζητά λύσεις μεγάλων εκτροπών ώστε να φέρει νερό στην Αττική από πιο μακρινές περιοχές, όπως η λίμνη Κρεμαστών.

Παράλληλα, ετοιμάζεται master plan για όλη την Αττική, μια μελέτη αναγκών και διαδικασιών για τη δημιουργία λύσεων ανακύκλωσης νερού, το οποίο θα χρησιμοποιείται για ποτίσματα, αρδεύσεις και παρόμοιες χρήσεις, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και η σπατάλη του πόσιμου νερού.

Συνάμα, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης των τιμολογίων είναι ανοικτό, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η κυβέρνησης.

Όπως είπε, «μετά την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την τιμολόγηση και την κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, μας ζητήθηκε και αποστείλαμε στη ΡΑΑΕΥ όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, η οποία είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα της εταιρείας και τη συνέχιση του σημαντικού επενδυτικού της προγράμματος το οποίο είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών αλλά και για την προστασία του φυσικού πόρου και του περιβάλλοντος».

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΥΔΑΠ έχει ένα από τα φθηνότερα νερά στον κόσμο σύμφωνα με την Global Water Intelligence, ενώ κατέχει την 1η θέση μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως ως προς την ποιότητα του νερού, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) του Yale.α

Αναφορικά με τα αποθέματα νερού, μειώνονται χρονιά με τη χρονιά, ενώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δύο χρόνια, στο τέλος του 2022 υπήρχαν διαθέσιμα 1.059.786.000 κ.μ, ένα χρόνο αργότερα μειώθηκαν σε 902.616.000 κ.μ και φέτος παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση σε 610.860 κ.μ.

Με λίγα λόγια, αν δεν υπάρξει κάποια (σοβαρή) αλλαγή στις καιρικές συνθήκες και δεν γίνουν άλλες ενέργειες, η Αττική και το 40% του πληθυσμού μένει από νερό σε τέσσερα χρόνια!

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Το 9μηνο του 2024, από το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ έως το 2033, απορροφήθηκαν 38,1 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση 18% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.

Από αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα, τα 958,7 εκατ. ευρώ προορίζονται για μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική, τα 681,6 εκατ. ευρώ για έργα δικτύου ύδρευσης, τα 364,5 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης και 103,8 εκατ. ευρώ για κτιριακά έργα, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού. Το 50% του προϋπολογισμού των ανωτέρω έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Σήμερα εκτελούνται έργα 300 χλμ αγωγών που θα καλύψουν 234.500 κατοίκους και μέχρι το 2033 θα τρέξουν έργα 1.400 χλμ αγωγών που θα καλύψουν 410.500 κατοίκους.

Η λίμνη Κρεμαστών

Το μεγαλύτερο έργο που εξετάζει η ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι η σύνδεση του δικτύου με την λίμνη Κρεμαστών. Το έργο κοστολογείται σε 535 εκατ. ευρώ που διανέμεται στα έργα α` φάσης (365 εκατ. ευρώ) και β` φάσης (170 εκατ. ευρώ).

Το έργο αυτή τη στιγμή χρειάζεται μελετητική ωριμότητα και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, με τον κ. Σαχίνη να εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάδοχος ακόμα και μέσα στο 2025. Τα έργα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τρία χρόνια, άρα χωρίς να υπολογίζονται καθυστερήσεις θα μπορούσε η λίμνη Κρεμαστών να συνδεθεί το 2029. Όλα αυτά, στο… άριστο σενάριο, να μην υπάρχουν προσφυγές και άλλα παρόμοια προσκόμματα.

Το έργο των υδρομετρητών

Ο κ. Σαχίνης έκανε εκτενή αναφορά και στο τεράστιο project των υδρομετρητών, ήτοι στο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μετρητών που θα αλλάξει εντελώς όλο το προφίλ της επιχείρησης, θα περιορίσει τις σπατάλες και θα οδηγήσει στη νέα εποχή της βιωσιμότητας. Όπως τόνισε ο CEO της ΕΥΔΑΠ, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί 2,5 εκατ. υδρομετρητές, που συνεπάγεται αντικατάσταση 250 χιλ. μετρητών το χρόνο, ή 1.000 την ημέρα.

Γνωστοποίησε πως η εταιρεία είναι σε επικοινωνία με 10-12 κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στα έξυπνα υδρόμετρα, ώστε να επιλέξει τον κατάλληλο partner, ενώ μέσα στο 2025 αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών με έξυπνους μετρητές που θα είναι ψηφιακοί. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ.

Οργανωμένο πλάνο δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία

Η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει την εκτέλεση έργων αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης εκ των οποίων τα 293 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση των διαρροών στο δίκτυό της και αποτελούν μέρος του επενδυτικού πλάνου, ενώ τα υπολειπόμενα έργα αξίας 107 εκατ. αφορούν μεταξύ άλλων στη μείωση των διαρροών στο ΕΥΣ και η εκτέλεσή τους έχει ανατεθεί στην ΕΥΔΑΠ από το Ελληνικό Δημόσιο

Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι οι εναλλακτικές πηγές υδροληψίας ότι είναι αρκετά πιο ενεργοβόρες από το κυρίως υδροδοτικό σύστημα που λειτουργεί βαρυτικά.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, η ευθύνη της επάρκειας του φυσικού πόρου για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών καθώς και του αυξημένου λειτουργικού κόστους, επιβαρύνει το κράτος το οποίο έχει και την κυριότητα όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα 9μήνου

Στο εννεάμηνο του 2024, η συνεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην Αττική οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,4%. Τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 178,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 5,2% στα 80 εκατ.

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 5,1% και διαμορφώθηκε σε 105,2 εκατ. από 100 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών επηρέασε τους δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) για το εννεάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 51,1 εκατ. ευρώ από 43,6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,2%. Το EBITDA margin διαμορφώθηκε στο 18% από 17%.

Επίσης, αυξημένα κατά 36,4% παρουσιάζονται τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) για το εννεάμηνο του 2024 τα οποία διαμορφώθηκαν στα 19,3 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Το EBIT margin διαμορφώθηκε στο 7% από 5%.

Κατά το εννεάμηνο του 2024 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 24,9 εκατ. ευρώ από 16,7 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένα κατά 49,5%.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 17 εκατ. ευρώ έναντι 10,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2023 (+58,8%), ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 6% από 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.