Μεταξύ αρκετών αποκαλύψεων που έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Brad Pitt, ο ίδιος μίλησε και για ένα ζήτημα υγείας που θεωρεί πως έχει, παρά το γεγονός πως δεν του το έχουν διαγνώσει ποτέ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αρκετοί είναι εκείνοι που τον βρίσκουν απόμακρο ή ξεχασιάρη επειδή μπορεί συχνά να μη θυμάται άτομα που έχει γνωρίσει εξαιτίας της προσωπαγνωσίας, από την οποία θεωρεί πως πάσχει.

Τι είναι η προσωπαγνωσία;

Όπως ορίζει το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), ως προσωπαγνωσία αναγνωρίζεται η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα άλλων ανθρώπων, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το δικό του. Γι’αυτό συχνά ο ηθοποιός υποστηρίζει πως σε κοινωνικές περιστάσεις δυσκολεύεται να θυμηθεί άτομα που έχει ήδη γνωρίσει στο παρελθόν. “Κανείς δεν με πιστεύει”, εξήγησε στη συνέντευξή του, με τα άτομα αυτά πράγματι να μην εμφανίζουν κάποιο άλλο σύμπτωμα της κατάστασής τους, με αποτέλεσμα να μοιάζουν απόλυτα φυσιολογικοί. Σύμφωνα με το NHS, 1 στους 50 ανθρώπους θα εμφανίσει αυτή τη διαταραχή του εγκεφάλου.

Από τι προκαλείται;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού, η προσωπαγνωσία πιστεύεται ότι προκαλείται από ανωμαλίες, βλάβες ή ζημιές σε μια πτυχή του εγκεφάλου που ονομάζεται δεξιός πυρήνας του εγκεφάλου. Αυτή η περιοχή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των νευρικών συστημάτων που επηρεάζουν τη μνήμη και την αντίληψη του προσώπου. Σύμφωνα με το NHS, υπάρχουν δύο τύποι, ο αναπτυξιακός, ο οποίος δεν σχετίζεται με εγκεφαλική βλάβη, απλά αναπτύσσεται και ο επίκτητος, που εμφανίζεται ύστερα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι.

Διάσημοι με προσωπαγνωσία

Πέρα από τον Brad Pitt, ο οποίος ωστόσο δεν έχει λάβει επίσημα διάγνωση, υπάρχουν κι άλλοι που το έχουν αποδεδειγμένα. Ειδικότερα, η πριγκίπισσα Victoria της Σουηδίας, η οποία είναι η διάδοχος του θρόνου, λέγεται πως πάσχει από τη διαταραχή. Πληροφορίες εξηγούν πως αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν ποτέ δεν αλλάζει τα μαλλιά της- αφού τις περισσότερες φορές τα έχει πιασμένα – από τη στιγμή που ίσως δεν μπορεί να αναγνωρίσει και το ίδιο της το πρόσωπο.

Από την άλλη και ο Βρετανός νευρολόγος, Oliver Sacks, έχει αποκαλύψει πως και ο ίδιος έχει μέτρια προσωπαγνωσία. “Πολλές φορές έχω ζητήσει συγγνώμη που παραλίγο να πέσω πάνω σε κάποιον μεγαλόσωμο άνδρα με μούσι, για να διαπιστώσω πως αυτός ο άνδρας ήμουν εγώ σε καθρέφτη”, είχε εξομολογηθεί σε ένα άρθρο του στον New Yorker, προσθέτοντας πως “η αντίθετη κατάσταση είχε συμβεί σε ένα εστιατόριο. Καθόμουν σε ένα τραπέζι στο πεζοδρόμιο, γύρισα προς το παράθυρο του εστιατορίου και ξεκίνησα να χαϊδεύω το μούσι μου, όπως κάνω συνήθως. Τότε συνειδητοποίησα πως αυτό που νόμιζα πως ήταν η αντανάκλασή μου δεν χάιδευε τον εαυτό του αλλά με κοιτούσε περίεργα”.