Το Εβραϊκό Ίδρυμα Genesis Prize ανακοίνωσε ότι θα απονείμει στον Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρο της Pfizer, το Βραβείο Genesis 2022. Ο Έλληνας, εβραϊκής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά θα βραβευτεί για τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη του εμβολίου για την αντιμετώπιση του COVID 19. Το ετήσιο Βραβείο Genesis αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που ονομάζεται «Εβραϊκό Νόμπελ» από το περιοδικό TIME, τιμά εξαιρετικά άτομα για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα, τη συνεισφορά τους στην ανθρωπότητα και τη δέσμευσή τους στις εβραϊκές αξίες. Ο Δρ. Μπουρλά γίνεται ο ένατος νικητής του Βραβείου Genesis. Ακολουθεί τον σκηνοθέτη και φιλάνθρωπο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Genesis το 2021, και τον θρυλικό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Natan Sharansky, βραβευμένο το 2020.

Ο Δρ Μπουρλά έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε μια παγκόσμια ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα διαδικτυακά, στην οποία συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι σε 71 χώρες.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog θα απονείμει το Βραβείο Genesis στον Δρ. Μπουρλά, σε μια τελετή στην Ιερουσαλήμ που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την παράδοση που καθιέρωσε ο πρώτος βραβευμένος Michael Bloomberg, όλοι οι τιμώμενοι του Βραβείου Genesis παραιτούνται από το χρηματικό βραβείο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Δρ. Μπουρλά ζήτησε από το Ίδρυμα Genesis Prize τα χρήματα του βραβείου του (1 εκατομμύριο δολάρια) να διατεθούν σε έργα που στοχεύουν στη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην τραγωδία που υπέστη η ελληνική εβραϊκή κοινότητα. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Δρ. Μπουρλά μεγάλωσε σε μια οικογένεια που γνώρισε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Οι γονείς του ήταν μεταξύ των μόλις 2.000 επιζώντων μιας κάποτε ακμάζουσας, αρχαίας εβραϊκής κοινότητας 50.000, που σχεδόν εξολοθρεύτηκε εντελώς από τους Ναζί.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά στη διακεκριμένη οικογένεια των βραβευθέντων του Βραβείου Genesis», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος The Genesis Prize Stan Polovets. «Ο Δρ. Μπουρλά προσωποποιεί δύο από τις πιο θεμελιώδεις εβραϊκές αξίες: τη δέσμευση για την ιερότητα της ζωής και την επισκευή του κόσμου. Και ενώ η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει, εκατομμύρια άνθρωποι είναι ζωντανοί και υγιείς εξαιτίας των όσων έχουν καταφέρει ο Δρ Μπορλά και η ομάδα του στην Pfizer».

Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά είπε: «Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσα μια μέρα να λάβω τη βαθιά τιμή του Βραβείου Genesis και να σταθώ δίπλα στους εξαιρετικούς συνυποψηφίους μου. Το δέχομαι ταπεινά και εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου στην Pfizer που ανταποκρίθηκαν στο επείγον κάλεσμα της ιστορίας τα τελευταία δύο χρόνια και μαζί λύγισαν το τόξο της κοινής μας μοίρας. Μεγάλωσα σε μια εβραϊκή οικογένεια που πίστευε ότι ο καθένας μας είναι τόσο δυνατός όσο οι δεσμοί της κοινότητάς μας. και ότι όλοι καλούμαστε από τον Θεό να φτιάξουμε τον κόσμο. Ανυπομονώ να βρεθώ στην Ιερουσαλήμ για να δεχτώ αυτοπροσώπως αυτή την τιμή, που συμβολίζει τον θρίαμβο της επιστήμης και μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον μας».