Ο κ. Τζόνσον μετέδωσε μήνυμα δύναμης και ελευθερίας σε τοποθέτησή του στο ουκρανικό κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας πως αυτό που έχει καταφέρει η Ουκρανία είναι να «τινάξει» στον… αέρα τον μύθο του αήττητου της Ρωσίας.

Αυτή είναι η «ύψιστη ώρα για την πατρίδα σας, ένα επικό κεφάλαιο στην εθνική σας ιστορία που θα μνημονεύεται και θα διηγείται για τις επόμενες γενιές. Τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα λένε ότι οι Ουκρανοί δίδαξαν τον κόσμο πως η στυγνή βία ενός επιτιθέμενου δε μετρά καθόλου έναντι της ηθικής ισχύος ενός λαού αποφασισμένου να είναι ελεύθερος», τόνισε ο κ. Τζόνσον, χρησιμοποιώντας τη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ από τη διάσημη ομιλία του στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την εμψύχωση του βρετανικού λαού, το 1940.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποτελεί τον πρώτο ηγέτη του εξωτερικού που μιλά στο κοινοβούλιο του Κιέβου, ύστερα από την έναρξη του πολέμου.

«Η αντίσταση των υπερασπιστών είναι αξιέπαινη. Συνεχίζουμε τη στήριξη, προσφέροντας νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών», συμπλήρωσε.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας όπως ντρόουν για την παράδοση προμηθειών σε απομονωμένες ουκρανικές δυνάμεις, τροποποιημένα φορτηγά για την εκκένωση αξιωματούχων και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου για να μπλοκάρουν ρωσικές συσκευές.

Ο Μπόρις Τζόνσον γνωστοποίησε, επιπλέον, ότι η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη στο Κιέβο για την επαναλειτουργία της αντιπροσωπείας στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη.

«Πρόκειται για τη μάχη της δημοκρατίας της Ουκρανίας ενάντια στην τυραννία της Ρωσίας και την αντιμετώπιση μίας εχθρικής εισβολής ώστε να υπερασπιστεί τα εδάφη της, δεν υπάρχουν ηθικές αμφισβητήσεις γι’ αυτό.

Για την ελευθερία ενάντια στην καταπίεση, το καλό έναντι του κακού. Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει. Slava Ukraini» κατέληξε ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, με τους Ουκρανούς βουλευτές να χειροκροτούν.

Η δημοσίευση του Μπόρις Τζόνσον: