Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Booking Holdings, καθώς η διοίκηση της εταιρείας παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει πλήξει την ταξιδιωτική ζήτηση.

«Παγκοσμίως, βλέπουμε μια επιβράδυνση που ξεκίνησε τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Έχουμε ακυρώσεις και πτώση στις νέες κρατήσης μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολη» ενημέρωσε ο οικονομικός διευθυντής, Ντέιβιντ Γούλντεν.

Η εταιρεία έχει μεγαλύτερη έκθεση στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή σε σχέση με τις ανταγωνίστριες, όπως η Expedia Group.

Μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της Booking (89%) προέρχεται από μη Αμερικανούς ταξιδιώτες, με τις κρατήσεις σε Μέση Ανατολή, Τουρκία και Αίγυπτο να έχουν μερίδιο 4%. Το Ισραήλ, από μόνο του, καταλαμβάνει μερίδιο 1%.

Η μετοχή της εταιρείας, η οποία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υποχωρεί κατά τουλάχιστον 7,5% στην προ-αγορά της Wall Street, παρότι από τις αρχές του 2023 μετράει άνοδο κατά 41%.

Όσον αφορά το γ’ τρίμηνο του 2023, οι επιδόσεις της Booking αποδείχθηκαν καλύτερες του αναμενόμενου. Ενδεικτικά, τα έσοδα έφθασαν στα 7,3 δισ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων περί 7,2 δισ. δολαρίων.

Για το δ’ τρίμηνο του 2023, η διοίκηση περιμένει αύξηση 9% στις διανυκτερεύσεις, ενώ για το σύνολο του 2023 οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 20%, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Την Τετάρτη, η πλατφόρμα Airbnb ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα του αναμενόμενου για το γ’ τρίμηνο, ενώ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των επιδόσεων για το δ’ τρίμηνο, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και της μεταβλητότητας.

Διαβάστε ακόμη: