Η μείωση του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί και το 2025, προβλέπει η BNP Paribas, έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, στο 153,6% του ΑΕΠ. Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι η Αθήνα «γύρισε» το δημοσιονομικό έλλειμμα του 1,4% σε πλεόνασμα 1,3% πέρυσι, αλλά κυρίως, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,8%, κάτι που σημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει σε τροχιά πολύ καλύτερη από αυτήν που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του χρέους.
Συνολικά, οι χώρες της Ευρωζώνης πέτυχαν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, στο 3,1% του ΑΕΠ. Το χάσμα σε σχέση με τα προ-κορωνοϊού επίπεδα παραμένει σημαντικό, τονίζει η BNP Paribas, θυμίζοντας ότι το έλλειμμα του 2019 ήταν 0,9%. Παρόλα αυτά, ο οίκος μιλά για μια αξιοσημείωτη βελτίωση τον τελευταίο χρόνο, ειδικά καθώς η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2024 επετεύχθη μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής και κατώτερης της δυνητικής ανάπτυξης.
Το πρωτογενές έλλειμμα συρρικνώθηκε από το 1,8% του ΑΕΠ στο 1,2%, ενώ οι πληρωμές τόκων αυξήθηκαν από το 1,7% στο 1,9% του ΑΕΠ, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν το 2022-2024.
Οι μισές χώρες της Ευρωζώνης πέτυχαν τη μείωση του ελλείμματός τους πέρυσι. Η BNP Paribas κάνει ειδική αναφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών του Νότου, σημειώνοντας ότι οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης (με εξαίρεση την Ιταλία), έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ενώ μέρος της προσαρμογής είναι κυκλικό, τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι και το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώθηκε.
Επομένως, η Ιταλία και η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες πληρωμές τόκων ως μερίδιο του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (στο 3,9% και 3,5% αντίστοιχα), έχουν τώρα πρωτογενή πλεονάσματα (+0,5% και +4,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα). Αυτό τους επιτρέπει να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης στο χρέος τους.
Αντίθετα, οι χώρες που είδαν τα ελλείμματά τους να αυξάνονται, χρειάζονται μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζει η BNP Paribas. Πρόκειται για τη Γαλλία (0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,8%), την Αυστρία (+2,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,7%), το Βέλγιο (+0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,5%) και τη Φινλανδία (+1,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,4%). Και αυτό, εκτιμά ο οίκος, θα επιβαρύνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Τα χρέη
Σε αντίθεση με τη μείωση του χρέους που αναμένεται στην Ελλάδα, η BNP Paribas προειδοποιεί για απότομη αύξηση στην Ευρωζώνη το 2025, έπειτα και από την οριακή ενίσχυση που σημειώθηκε το 2024 (+0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 87,4% του ΑΕΠ).
Οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ευρωζώνης, που σχετίζονται κυρίως με την αμυντική ενίσχυση και τη στήριξη των κλάδων που επηρεάζονται από τον εμπορικό πόλεμο, καθώς και οι αυξημένες πληρωμές τόκων, αναμένεται να επιβαρύνουν τα χρέη.
Σύμφωνα με την BNP Paribas, οι χώρες που πέτυχαν βελτίωση των δημόσιων οικονομικών τους στο παρελθόν έχουν καλύτερα περιθώρια ελιγμών. Έτσι, είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσουν το σημερινό οικονομικό σοκ και να περιορίσουν τις εντάσεις στην αγορά ομολόγων όσο το δυνατόν περισσότερο, με τη βοήθεια της συνεχιζόμενης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ