Η UniCredit SpA προσφέρθηκε να αγοράσει το μερίδιο 9% που κατέχει το ΤΧΣ  στην Alpha Bank και συμφώνησε να εξαγοράσει την τοπική μονάδα της Alpha στη Ρουμανία, σε μια στρατηγική συμφωνία με στόχο την επέκταση της παρουσίας της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Όπως γράφει το Bloomberg, η UniCredit, η οποία δεν αποκάλυψε τιμή για το μερίδιο της Alpha Bank, έστειλε προσφορά στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ελλάδας που δημιουργήθηκε στην αρχή της κρίσης χρέους της χώρας.

Με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος της Alpha Bank, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε περίπου 269 εκατομμύρια ευρώ. Η UniCredit θα πληρώσει επίσης 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική μονάδα της Alpha Bank και θα τη συνδυάσει με τη δική της για να δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο δανειστή στη χώρα αυτή. Η Alpha Bank θα διατηρήσει το 9,9% της ενοποιημένης οντότητας.

Τα σχέδια της Unicredit

Σχολιάζοντας ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δήλωσε ότι η τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγορών μικρότερης κλίμακας σε βασικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη σωστή τιμή. Η συμφωνία της Alpha Bank έρχεται μόλις η S&P Global Ratings τοποθέτησε την Ελλάδα στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα άρχισε την αποεπένδυση από τις τράπεζες ολοκληρώνοντας την πώληση του μεριδίου της στη Eurobank Ergasias Services and Holdings SA στις αρχές Οκτωβρίου. Επίσης, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του 20% της συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τον επόμενο μήνα.

«Αμέσως μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να διατηρήσει τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του και να μειώσει το μερίδιο του χρέους κάτω από το 140% της παραγωγής έως το 2027, από το υψηλό του 206% το 2020», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συμφωνία είναι «μια εξαιρετική αρχή για τη διαδικασία αποεπένδυσης και μια αντανάκλαση της ανακτημένης αξιοπιστίας της Ελλάδας», δήλωσε στο Bloomberg News ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Οικονομικοί στόχοι

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2023 και 3% το 2024, μια πολύ καλύτερη επίδοση από τους περισσότερους ευρωπαίους ομολόγους της. Οι δανειστές κατάφεραν να μειώσουν τον δείκτη επισφαλών δανείων τους από τα υψηλά των 107 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016, εν μέσω της δεκαετούς κρίσης χρέους της Ελλάδας που έκοψε περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής της χώρας.

Η συμφωνία

Το Bloomberg, τονίζει τέλος, ότι οι δύο τράπεζες συμφώνησαν επίσης σε μια συνεργασία που θα επιτρέψει στην Alpha Bank να διανέμει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τα προϊόντα που συνδέονται με μονάδες UniCredit στους 3,5 εκατομμύρια πελάτες της. Επιπλέον, οι εταιρείες θα δημιουργήσουν μια κοινοπραξία σε προϊόντα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, με την UniCredit να γίνεται μέτοχος κατά 51% στην AlphaLife.

Εάν η αγορά από την UniCredit του κρατικού μεριδίου στην Alpha Bank δεν ολοκληρωθεί όπως έχει προγραμματιστεί, η ιταλική τράπεζα «δεσμεύτηκε να αγοράσει από την αγορά ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit σε ένα συνολικό προ -συμφωνημένο ποσό σε περίοδο 24 μηνών».

Διαβάστε ακόμη: