Τις 50 κορυφαίες προσωπικότητες και ιδέες, οι οποίες καθόρισαν το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο κατά τη διάρκεια του έτους παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο ξεκινάει τη σειρά αφιερωμάτων για το 2021. 

Από το φαινόμενο του TikTok έως το εμβόλιο του κορωνοϊού, και από την πολιτική έως τη διασκέδαση, το Bloomberg συγκεντρώσει σε μία λίστα όλα όσα μας απασχόλησαν περισσότερο τους προηγούμενους μήνες. 

Ανάμεσα στους top-50, μάλιστα, φιγουράρουν και δύο Έλληνες. Ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» των εμβολίων κατά της Covid, αλλά και η Vanessa Pappas, η Ελληνο-αυστραλέζα «αφεντικό» του TikTok.

 

Ας δούμε αναλυτικά το top-50 

  1. Vanessa Pappas: Η Ελληνο-αυστραλέζα, εκτελεστική διευθύντρια του TikTok, κατάφερε να αναδείξει το κινεζικό social media σε κορυφαίο «παίχτη» της αγοράς, έχοντας περισσότερα downloads (34,6 εκατ.) από τους δύο βασικούς ανταγωνιστές της, το Instagram (17,7 εκατ.) και το Snapchat (14,2 εκατ.), κατά τη διάρκεια του 2021.
  2. Αλεξέι Ναβάλνι: Ο επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, λίγο αφότου δηλητηριάστηκε.  
  3. Bank Si-Hyuk: Ο ιδρυτής της Hybe πέτυχε ένα deal 1 δισ. δολαρίων με γνωστό αμερικανικό πρακτορείο, το οποίο έχει διάσημους πελάτες, όπως ο Justin Bieber και η Ariana Grande, φέρνοντας την κορεατική K-pop στην καρδιά της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας. 
  4. MacKenzie Scott: Η γνωστή φιλάνθρωπος και πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος, δώρισε 2,7 δισ. δολάρια το 2021, ανεβάζοντας στα 8,6 δισ. δολάρια το συνολικό ποσό των δωρεών -ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. 
  5. James Kuffner: Το στέλεχος της Toyota έχει αναλάβει την έρευνα για τα επόμενης γενιάς projects, τα οποία στοχεύουν στο πεδίο του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Έχει στα χέρια του έναν προϋπολογισμό 4,7 δισ. δολαρίων. 
  6. Jummy Lai: Ο ιδρυτής της Apple Dialy πέρασε περισσότερες από 300 ημέρες στη φυλακή, αποτελώντας ένα από τα πλέον διάσημα πρόσωπα που έπεσαν θύμα της κινεζικής «εκδίκησης» στην προσπάθεια του Χονγκ Κονγκ να ανεξαρτητοποιηθεί. 
  7. Andy Jassy: Ο επικεφαλής της Amazon Web Services πιστεώνεται τη ραγδαία αύξηση των εσόδων της εταιρείας (κατά 35% σε 61,3 δισ. δολάρια). 
  8. Jia Ling: Η Κινέζα έγινε η γυναίκα παραγωγός με τις μεγαλύτερες αποδοχές όλων των εποχών. Κι αυτό, χάρη στην ταινία «Hi, Mom», η οποία έκοψε εισιτήρια, συνολικού ύψους 834 εκατ. δολαρίων.  
  9. John Rolle: Από τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας στις Μπαχάμες, άναψε το πράσινο φως στο πρώτο επίσημο ψηφιακό νόμισμα. Σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 300.000 ψηφιακά δολάρια, με τουλάχιστον πέντε υπηρεσίες πληρωμών να τα κάνουν αποδεκτά. 
  10. Melanie Perkins: Η εταιρεία Canva, την οποία ίδρυσε, έφθασε τα 40 δισ. δολάρια σε αποτίμηση, τριπλασιάζοντας την αξία της σε μόλις πέντε μήνες. Η ίδια έγινε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες παγκοσμίως. 
  11. Darnella Frazier: Τον Ιούνιο, έναν χρόνο αφότου απαθανάτισε τους Αμερικανούς αστυνομικούς να σκοτώνουν τον Τζορτζ Φλόιντ, έγινε η πρώτη δημοσιογράφος – πολίτης που κερδίζει βραβείο Πούλιτζερ. 
  12. Peter Beck: Η εταιρεία του, Rocket Lab, η οποία ειδικεύεται στις χαμηλού κόστους διαστημικές εκτοξεύσεις, εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντλώντας 777 εκατ. δολάρια. 
  13. Karen Lynch: Έγινε η πλέον υψηλόβαθμη εταιρική αξιωματούχος στις ΗΠΑ, όταν ανέλαβε τα ηνία της CVS, της πέμπτης μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας με βάση τις πωλήσεις. 
  14. Jitse Groen: Η εταιρεία του, Just Eat, προχώρησε στην εξαγορά της Grubhub έναντι 7,4 δισ. δολαρίων, αποκτώντας ένα σημαντικό μερίδιο στην αμερικανική αγορά του delivery. 
  15. Nick Clarry: Υπό τη διοίκησή του, το αμερικανικό fund CVC Capital επένδυσε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε κορυφαία αθλητικά πρωταθλήματα, ποντάροντας στην αύξηση της ζήτησης για περιεχόμενο streaming.  
  16. Allyson Felix: Η δρομέας από τις ΗΠΑ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 4×400 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αποτελώντας τον αθλητή με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στις ΗΠΑ.  
  17. Elise Stefanik, εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης στη Βουλή των Αντιπροσώπων 
  18. Hoesung Lee, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή 
  19. Jason Sudeikis, συνδημιουργός και πρωταγωνιστής του Ted Lasso 
  20. Kate Jenkins, υπουργός έμφυλων διακρίσεων στην Αυστραλία 
  21. Frances Haugen, το «βαθύ λαρύγγι» του Facebook 
  22. Jim Farly, επικεφαλής της Ford 
  23. Andre Soelistyo, επικεφαλής της GoTo Group 
  24. David Baszucki, συνιδρυτής και επικεφαλής της Roblox 
  25. Carlos Eduardo Brandt, επικεφαλής της Pix. 
  26. Cori Bush, εκπρόσωπος στη Βουλή των Αντιπροσώπων 
  27. John Elkann, επικεφαλής της Exor 
  28. Mike Winkelmann, καλλιτέχνης 
  29. Εugene Goodman, αστυνομικός και μέλος της φρουράς του Καπιτωλίου στις ΗΠΑ 
  30. Nick Molnar & Anthony Eisen, συνιδρυτές της Afterpay 
  31. Cynthia Coi, Russel Jeung & Manjusha Kulkarni, συνιδρυτές της Stop AAPI Hate 
  32. Oι μετοχές meme 
  33. Patrick & John Collison, συνιδρυτές της Stripe 
  34. Albert Bourla, επικεφαλής της Pfizer 
  35. MiMi Aung, πρώην project manager στη NASA 
  36. Lina Khan, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ 
  37. Toni Petersson, επικεφαλής της Oatly Group 
  38. John Nkengasong, επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής 
  39. Olivia Rodrigo, pop star 
  40. Hwang Dong-hyuk, σκηνοθέτης και σεναριογράφος 
  41. Paige Bueckers, μπασκετμπολίστρια των ΗΠΑ 
  42. Michael Sapir, επικεφαλής της ProShare 
  43. Falguni Nayar, ιδρύτρια της Nykaa 
  44. Anne Brorhilker, Εισαγγελέας στην Κολονία της Γερμανίας 
  45. Xu Yangtian, επικεφαλής της Shein 
  46. Charlie Penner, πρώην επικεφαλής της Engine  
  47. Britney Spears, pop star 
  48. David Zaslav, επικεφαλής της Discovery 
  49. Oι 13 ανώνυμοι junior τραπεζίτες της Goldman Sachs που αποκάλυψαν το εργασιακό περιβάλλον στις μεγάλες τράπεζες της Wall Street
  50. Matt Stone & Trey Parker, συνδημιουργοί του South Park