Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η JPMorgan φαίνεται πως κέρδισε μία δικαστική διαμάχη όσον αφορά την κατάσχεση του σούπερ γιοτ Ρώσου ολιγάρχη.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε πως κατάσχεσε γιοτ αξίας $75 εκατομμυρίων του ολιγάρχη Dmitry Pumpyansky στις 21 Μαρτίου, λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Η JPMorgan αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό πίσω από την κατάσχεση του «Axioma».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Insider, η βρετανική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ υπογράμμισε πως η προσέγγιση του σούπερ γιοτ στο Γιβραλτάρ επετράπη μόνο λόγω της επιβολής των κυρώσεων αυτών, ενώ εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης τόνισε πως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ενεργεί σύμφωνα με τα ενυπόθηκα δικαιώματά της.

Ο Pumpyansky είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής ατσαλιού ΤΜΚ, ενώ η περιουσία του εκτιμάται στα $1,1 δισ, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα SuperYachtFan το σούπερ γιοτ έχει δύο πισίνες, γυμναστήριο και σινεμά.

Οι ευρωπαϊκές και βρετανικές αρχές έχουν -μέχρι τώρα- κατασχέσει πολλά γιοτ και άλλα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες ως μέρος των κυρώσεων προς Ρώσους επιχειρηματίες και τη γενικότερη ρωσική οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.