Είναι πλέον πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων μία φορά το τρίμηνο έως το τέλος του επόμενου έτους, ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στο τέλος του κύκλου χαλάρωσης νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Όπως προβλέπουν, το συγκεκριμένο επιτόκιο αναφοράς θα φθάσει το 2,25% τον Δεκέμβριο του 2025, μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις σε τριμηνιαίο επίπεδο. Προηγουμένως, οι ερωτηθέντες προέβλεπαν ότι ένα τέτοιο επίπεδο θα επιτευχθεί μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο εν μέσω αυξημένης βεβαιότητας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εγκαίρως στο στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αφήσει πολλές αμφιβολίες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις επιτοκίων, αν και αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενοι το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Οι επίμονες μισθολογικές πιέσεις που τροφοδοτούν τον εγχώριο πληθωρισμό άφησαν ορισμένους αξιωματούχους στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναρωτιούνται αν υπάρχει περιθώριο για ένα ακόμη βήμα φέτος. Έκτοτε, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, υποστηρίζοντας όσους υποστηρίζουν ταχύτερες περικοπές.

Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ σταμάτησε τον Ιούλιο και η Γερμανία παραμένει βαρίδι για την υπόλοιπη περιοχή. Οι οικονομολόγοι της έρευνας μείωσαν τις προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και βλέπουν επέκταση μόλις 0,1% φέτος.

Διαβάστε ακόμη: