Οι δρόμοι γύρω από το δικαστήριο της κομητείας Φούλτον στην Ατλάντα, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αντιμετωπίσει σύντομα την τέταρτη ποινική του κατηγορία ήταν ήσυχοι αυτή την εβδομάδα, καθώς τα πορτοκαλί οδοφράγματα και η επιβολή του νόμου δημιούργησαν μια αίσθηση προσμονής.

Σύμφωνα με τοπ Bloomberg, η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις, η οποία ερευνά την προσπάθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 στη Τζόρτζια εδώ και δυόμισι χρόνια, αναμένεται να παρουσιάσει την υπόθεση σε σώμα ενόρκων την ερχόμενη εβδομάδα

Κατά την προετοιμασία, ο δρόμος μπροστά από το δικαστικό μέγαρο έκλεισε, με ένοπλους βοηθούς του σερίφη να περιπολούν την περιοχή σε συνεχόμενη βάση. Οχήματα από διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου παρατάχθηκαν σε παράπλευρους δρόμους, ενώ τα φορτηγά των μέσων ενημέρωσης έχουν λάβει θέσεις.

Μια ποινική υπόθεση εναντίον του Τραμπ στην Ατλάντα θα ήταν μια ανατροπή, επειδή δεν έχει προφανή σχέση με την περιοχή, όπως στα άλλα μέρη που του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο Τραμπ έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Φλόριντα, πολιτείες όπου κατηγορείται για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, συνωμοσία για απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020, καθώς και κατοχή απόρρητων έγγραφων.

Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας επίπονης δικαστικής μάχης, σε μια πολιτεία που έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση στη διερεύνηση της ύποπτης εκλογικής νοθείας του 2020. Οι ενέργειες του Τραμπ στη Τζόρτζια ξεχώρισαν επίσης λόγω ενός περιβόητου τηλεφωνήματος στο οποίο αυτός και οι βοηθοί του προσπάθησαν να πιέσουν τον πολιτειακό υπουργό, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Τζόρτζια προς όφελος του Τραμπ.

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι έκανε αδικοπραγία στη Τζόρτζια και δήλωσε αθώος στις άλλες περιπτώσεις που τελεί υπό δίωξη. Ισχυρίζεται ότι όλες οι έρευνες είναι μέρος ενός πολιτικού «κυνηγιού μαγισσών», για να τον εμποδίσουν να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο.

Τα μέτρα ασφαλείας επεκτάθηκαν τετράγωνα μακριά από το δικαστήριο, μέχρι το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Τζόρτζια, όπου σφραγίστηκε ο δρόμος που ήταν πλησιέστερος στην είσοδο. Το κτίριο με χρυσό τρούλο δεν είχε τουρίστες και πολλοί υπάλληλοι εργάζονταν από το σπίτι εν μέσω ανακαίνισης. Στο κοντινό Δημαρχείο, κανείς δεν φάνηκε να μπαίνει ή να βγαίνει στο κτίριο στη μέση μιας εργάσιμης ημέρας, αν και το γραφείο του δημάρχου της Ατλάντα Αντρέ Ντίκενς είπε ότι τα κεντρικά γραφεία της πόλης είναι «ανοιχτά για δουλειά».

Ένας βοηθός σερίφη ανέφερε ότι δεν είχε δει ποτέ μια τόσο εκτεταμένη επιχείρηση ασφαλείας εδώ και 30 χρόνια στη δουλειά. Ο ίδιος είπε ότι μια προτεραιότητα θα είναι η προστασία των αντιμαχόμενων διαδηλωτών που ενδέχεται να συγκρουστούν μεταξύ τους, εάν ο Τραμπ εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Χωρίς Ειδική Μεταχείριση

Η Γουίλις είπε προηγουμένως ότι σκοπεύει να ανακοινώσει τυχόν κατηγορίες τον Αύγουστο και ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού της θα εργάζεται εξ αποστάσεως κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του μήνα. Ζήτησε επίσης από τους δικαστές να μην προγραμματίζουν δίκες και αυτοπροσώπως ακροάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου.

Ένα κατηγορητήριο από πλευράς της κομητείας Φούλτον, θα ήταν επίσης η πιο πρόσφατη δοκιμή για το πώς ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζεται από τις αρχές επιβολής του νόμου όταν αναφέρεται ως κατηγορούμενος για εγκληματική δράση. Ο σερίφης Πάτρικ «Πατ» Λαμπάτ είπε σε συνέντευξη Τύπου την 1η Αυγούστου ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει ειδική μεταχείριση στον Τραμπ.

«Εκτός και αν κάποιος μου πει διαφορετικά, ακολουθούμε τις συνήθεις πρακτικές μας», είπε. «Δεν έχει σημασία το status σου. Σας έχουμε έτοιμους και για τις φωτογραφίες της σήμανσης», πρόσθεσε ο σερίφης. Το γραφείο του πάντως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όταν ρωτήθηκε από το Bloomberg.

«Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τη διαδικασία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα η εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη της κομητείας. Το γραφείο του σερίφη «εξέτασε όλες τις πιθανότητες και σχεδίασε ό,τι μπορεί να απαιτηθεί από την υπηρεσία μας σε περίπτωση πιθανής απαγγελίας κατηγορίας».

Βέβαια, θα ήταν αξιοσημείωτο εάν του περνούσαν χειροπέδες στον Τραμπ ή του έπαιρναν φωτογραφίες σήμανσης, επειδή τέτοια μέτρα παραλείφθηκαν στις άλλες περιπτώσεις, αν και του έλαβαν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην Ουάσιγκτον και τη Φλόριντα δεν χρειάστηκε να τον φωτογραφίσουν, επειδή ο Τραμπ είναι ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο και υπάρχουν ήδη πολλές φωτογραφίες του.

Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει περάσει στην αντεπίθεση κατά της Γουίλις, εκτοξεύοντας ένα καταιγισμό προσωπικών προσβολών εναντίον της. Έχει επανειλημμένα πει ότι η Γουίλις – η οποία είναι αφροαμερικανίδα – είναι ρατσίστρια. Και τις τελευταίες ημέρες η προεδρική του εκστρατεία προβάλλει μια διαφήμιση στην Ατλάντα που κατηγορεί τη Γουίλις ότι είχε σχέση με ένα μέλος συμμορίας που ερευνούσε το γραφείο της. Η Γουίλις στις 9 Αυγούστου εξέδωσε ένα σημείωμα που τόνιζε στους υπαλλήλους της να μην απαντούν σε τέτοιες «υποτιμητικές και ψευδείς πληροφορίες» με κανέναν τρόπο, σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις της πολιτείας.

Διαβάστε ακόμη: