Ο επανεκλεγείς στη γαλλική προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν, με τη νίκη του επί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν κέρδισε άλλη μια ευκαιρία για να πείσει τους Γάλλους ότι η φιλοευρωπαϊκή του ατζέντα και τα σχέδιά του για τη στήριξη των επιχειρήσεων μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ τους.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία του 44χρονου κεντρώου Γάλλου προέδρου, πολλοί τον ψήφισαν όχι επειδή έχουν ενθουσιαστεί με το όραμά του, αλλά για να κλείσουν το δρόμο προς την εξουσία στην υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού, με την ψαλίδα των 17 ποσοστιαίων μονάδων (58,5% έναντι 41,5% της Λεπέν) να έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο ήμισυ εκείνης προ πενταετίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
«Πολλοί από τους συμπατριώτες μας με ψήφισαν όχι για να στηρίξουν τις ιδέες που αντιπροσωπεύει, αλλά για να κλείσουν το δρόμο στην ακροδεξιά», παραδέχθηκε ο Μακρόν στην επινίκια ομιλία του στο Πεδίο του Άρεως στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.
Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενος να φέρει την επανάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά η μεταρρυθμιστική ορμή του πρώτου χρόνου της προηγούμενης θητείας του επιβραδύνθηκε από διαδηλώσεις, ενώ τη φρέναρε ακόμη περισσότερο η πανδημία του κορωνοϊού. Και στο τέλος της θητείας του η δυσαρέσκεια ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην έναρξή της. «Αυτή η νέα πενταετής θητεία δεν πρέπει να είναι συνέχεια της προηγούμενης», είπε ο ίδιος.
Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη απέναντί του με περίπου έναν στους δύο Γάλλους να εγκρίνουν τους χειρισμούς του στην οικονομία και τις προσπάθειές του να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά πολλοί τον θεωρούν αλαζόνα και αποκομμένο από τα προβλήματα του μέσου πολίτη.
Το στοίχημα των βουλευτικών εκλογών
Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπου ο Εμανουέλ Μακρόνθα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που χρειάζεται για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Το χθεσινό αποτέλεσμα τον φέρνει σε μια θέση σχετικής ισχύος, αν και θα χρειαστεί πιθανότατα να συμπήξει συμμαχίες με άλλα κόμματα καθώς η Λεπέν κάλεσε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν την εκστρατεία για τον «τρίτο γύρο».
Η Μαρίν Λεπέν εμφάνισε ως «νίκη» το ποσοστό που απέσπασε στη χθεσινή αναμέτρηση. «Εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν υπέρ της εθνικής παράταξης και για αλλαγή», είπε στους οπαδούς της προτού ψάλλουν μαζί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
Έτσι η πρόκληση για τον Μακρόν θα είναι να γεφυρώσει τα χάσματα στη χώρα του και να εξασφαλίσει υποστήριξη για τα σχέδιά του να καταστήσει ανταγωνιστικότερη τη γαλλική οικονομία με αναμόρφωση των κοινωνικών πολιτικών, όπως το συνταξιοδοτικό και βελτίωση των οικονομικών στοιχείων καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της γαλλικής οικονομίας είναι χαμηλότερο τώρα από ό,τι ήταν επί των ημερών του Φρανσουά Ολάντ.
«Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανοικοδόμηση με τη βοήθεια όλων χωρίς να αφήσουμε κανέναν στο περιθώριο για να χτίσουμε μια κοινωνία, όπου οι πολίτες θα ζουν και θα ανασαίνουν καλύτερα. Έχουμε, βέβαια, μια ισχυρή ακροδεξιά και υψηλότερη αποχή και πρέπει να τα λάβουμε αυτά υπόψη μας σκεπτόμενοι πώς θα ενώσουμε καλύτερα τους πολίτες», σχολίασε η υπουργός Περιβάλλοντος του Μακρόν, Μπάρμπαρα Πομπιλί.