O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε την πανωλεθρία που προέβλεπαν οι δημοσκόποι στον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, όμως η συνέχεια προβλέπεται περίπλοκη, σημειώνει το Bloomberg.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία – κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών. έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες – 178 με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήρθε δεύτερη με 156 έδρες. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν -που κυριάρχησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών μόλις πριν από μία εβδομάδα- υποβιβάστηκε στην τρίτη θέση, με 143 έδρες. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν έχει πλειοψηφία και δεν υπάρχει σαφής δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη πήρε μια βαθιά ανάσα καθώς ανακόπηκε η επικράτηση της ακροδεξιάς. Ωστόσο όπως επισημαίνει και το Bloomberg, με τα νέα δεδομένα, η Γαλλία φαίνεται να οδεύει προς την πολιτική αστάθεια μετά την αιφνιδιαστική νίκη ενός αριστερού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, που δεν προσέφερε σε κανένα κόμμα την ευκαιρία να διεκδικήσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει.
Ακόμη και με μικρότερα κόμματα ή μεμονωμένους νομοθέτες που ευθυγραμμίζονται με τις μεγαλύτερες ομάδες, όλα θα υπολείπονται κατά πολύ των 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 577 εδρών. Επομένως, δεν είναι σαφές πώς η χώρα, η οποία δεν έχει παράδοση σε συνασπισμούς, θα σχηματίσει κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να ψηφίζει νόμους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Μακρόν γεγονός που θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Η αντίδραση των αγορών
Οι αγορές αντέδρασαν επιφυλακτικά.
Το ευρώ και τα futures των γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά την έναρξη των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται ένα αποτέλεσμα που λίγοι είχαν προβλέψει και επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, δεδομένης της δέσμευσης των κομμάτων για σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών. Το Ινστιτούτο Montaigne εκτιμά ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισεκατομμύρια ευρώ (194 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα κονδύλια ετησίως. Τα σχέδια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού θα κόστιζαν περίπου 71 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα επιβαρύνονταν με επιπλέον δαπάνες κοντά στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Λε Πεν προσπάθησε να δώσει ένα… θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι ο Εθνικός Συναγερμός, ο οποίος είχε 89 έδρες στην προηγούμενη νομοθετική περίοδο, βρίσκεται σε τροχιά να λάβει τις περισσότερες έδρες από κάθε άλλο κόμμα. “Η παλίρροια ανεβαίνει”, δήλωσε η Λεπέν. “Δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά εξακολουθεί να ανεβαίνει”.
Το απροσδόκητο αποτέλεσμα σημαίνει ότι καμία ενιαία συμμαχία δεν έχει τους απαραίτητους αριθμούς για να κυβερνήσει με απόλυτη πλειοψηφία, κατακερματίζοντας το νομοθετικό σώμα σε τρεις διαφορετικές ομάδες με διαφορετικές ατζέντες. Ο Μακρόν θα περιμένει τη νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης προτού λάβει περαιτέρω αποφάσεις για τον διορισμό του επόμενου πρωθυπουργού, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Ελιζέ.
Οι δύο επιλογές της Γαλλίας
Η Γαλλία θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπη με δύο επιλογές, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας. Ο Μακρόν θα μπορούσε να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν συνασπισμό μεταξύ πρόθυμων αλλά όχι πάντα ομοϊδεατών κομμάτων, αλλά αυτό θα απαιτούσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να διασπαστεί και να αναδιαμορφωθεί πίσω από τον πρόεδρο χωρίς τα πιο ριζοσπαστικά του στοιχεία.
Ή ο Μακρόν θα μπορούσε να ορίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα στην περίοδο της πολιτικής αναταραχής. Και οι δύο λύσεις θα σημαίνουν πιθανότατα μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση που θα δυσκολευτεί να περάσει οποιαδήποτε ουσιαστική νομοθεσία και με λιγότερη επιρροή στη διεθνή σκηνή.
“Η απουσία πλειοψηφίας και η απουσία κυβέρνησης θα εκθέσουν τη Γαλλία και τον γαλλικό λαό σε τρομερό κίνδυνο”, προειδοποίησε ο πρώτος πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, το βράδυ της Κυριακής. “Οι κεντρικές πολιτικές δυνάμεις έχουν τώρα μια ευθύνη που δεν μπορούν να αποφύγουν: Πρέπει να εργαστούν για μια συμφωνία χωρίς ατιμίες που θα σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση”.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, δήλωσε στους υποστηρικτές του την Κυριακή ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του στο σύνολό του και ότι θα αρνηθεί να συνάψει συμφωνία με τον Μακρόν. Αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορέ πιο διαλλακτικός λέγοντας ότι είναι δουλειά του κόμματος να “βρει έναν δρόμο” για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα αιτήματα του γαλλικού λαού.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι η στρατηγική του Ελιζέ “δεν οδηγεί πουθενά”.
Διαβάστε ακόμη
- Μητσοτάκης: Στις μείζονες προτεραιότητές μας η ανάταξη του ΕΣΥ
- Εκπαίδευση: 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων – Πότε θα γίνουν
- Φοιτητική στέγη: Τα τσουχτερά ενοίκια δυσκολεύουν τις σπουδές
- Δούκισσα Νομικού: Ποζάρει ξαπλωμένη στο κρεβάτι με το μπουρνούζι της – Οι φωτογραφίες που ανέβασε