Σε αυστηροποίηση των μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Τι αλλάζειστις μετακινήσεις εκτός νομού;

Περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στις μετακινήσεις εκτός νομού

Η Επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε αυστηροποίηση των μέτρων για μετακινήσεις από νομό σε νομό και στα νησιά.

Η εισήγηση αφορά τις μετακινήσεις εντός της χώρας με αεροπλάνα, πλοία και τρένα.

Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν Green Pass, δηλαδή αρνητικό rapid και PCR (όχι self test).

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που θα είναι πλέον απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης, είτε είναι εμβολιασμένος είτε έχει αναρρώσει από τον Covid-19 είτε έχει αρνητικό τεστ, τίθεται σε ισχύ από σήμερα 1η Ιουλίου 2021.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Υγείας.

Σκέρτσος: Μόνο για ανεμβολίαστους τα περιοριστικά μέτρα

Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Παράλληλα, όπως επισήμανει  χαρακτηριστικά, τώρα έχει έρθει η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Σκέρτσος.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα, παραθέτει όμως ένα ακόμη επιχείρημα στην πρόσκλησή του προς τους ανεμβολίαστους: ότι «μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του».