Ξέρουμε, ξέρουμε, πως τολμάμε να μιλάμε για ευκαιρίες ενώ κόσμος σκοτώνεται.

Αρχικά η BlackRock το λέει (όχι ότι δε θα το λέγαμε κι εμείς), αλλά σε χρηματιστηριακή στήλη βρίσκεστε, chill and… buy the dip λέει ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος του πλανήτη. Κάτι θα ξέρουν αυτοί. Ή σε κάποια παγίδα προσπαθούν να μας ρίξουν, ποιος ξέρει. Στην κρίση του καθενός έγκειται στο φιναλε…

Όπως και να ‘χει, σε ενημερωτικό της σημείωμα προς τους επενδυτές, η BlackRock συστήνει να αγοράσουμε την πτώση, και ειδικές αμερικανικές μετοχές.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σχετικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία.

Τώρα ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε: μια παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Την ίδια στιγμή, έχει μειωθεί ο κίνδυνος οι κεντρικές τράπεζες να πατήσουν φρένο για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Ως αποτέλεσμα, η BlackRock αναβαθμίζει τις μετοχές για τις ανεπτυγμένες αγορές (DM).

Όπως υποστηρίζει, οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων είναι υπερβολικές και έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες. Παράλληλα, υποβαθμίζει τους τίτλους χρέους, προτιμώντας την ανάληψη ρίσκου σε μετοχές.

Πλήγμα στις αγορές

Σύμφωνα με την BlackRock, οι αγορές επλήγησαν από μια διπλή σύγκρουση φέτος: ολοένα και πιο επιθετικές προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων και την κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στις ΗΠΑ, οι αγορές προεξοφλούν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, το σωρευτικό σύνολο των αυξήσεων έχει μεταβληθεί ελάχιστα (αριστερό γράφημα), με αποτέλεσμα μια ιστορικά σιωπηλή απάντηση στον πληθωρισμό που έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά 40 ετών.

Αυτός είναι ο λόγος που η αμερικανική επενδυτική εταιρεία είναι underweight σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα.

Στη ζώνη του ευρώ, οι αγορές δεν προεξοφλούν μόνο ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά βλέπουν και ένα σημαντικά υψηλότερο τελικό σημείο σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη (δεξιό διάγραμμα).

BlackRock: Μεγάλη επενδυτική ευκαιρία η ρωσική εισβολή

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά…

Οι κεντρικές τράπεζες επιστρέφουν σε μια ουδέτερη στάση πολιτικής αφαιρώντας τα έκτακτα μέτρα στήριξης, που ελήφθησαν όταν πρωτοχτύπησε η πανδημία της Covid 19.

Κατά την άποψη της BlackRock, λοιπόν, δεν πρόκειται «να κινηθούν» πολύ πέρα από αυτό, ώστε να περιορίσουν τον πληθωρισμό, λόγω του υψηλού κόστους που μπορεί να σημάνει κάτι τέτοιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, σε μια παγκόσμια οικονομία που δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

Αντίκτυπος ρωσικής εισβολής

Πώς όμως η εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής;

Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, οι ταχέως αυξανόμενες τιμές στην Ενέργεια επιδεινώνουν τον πληθωρισμό, που οφείλεται στην προσφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εξομαλύνουν την πολιτική τους και να την επαναφέρουν στα προ Covid επίπεδα.

Διαφορετικά, θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Με άλλα λόγια, τα επιτόκια πολιτικής κινούνται υψηλότερα.

Από την άλλη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λιγότερη πολιτική πίεση σε ό,τι αφορά την τιθάσευση του πληθωρισμού, καθώς η σύγκρουση Ρώσων – Ουκρανών πλέον θεωρείται βασική αιτία για τις ανατιμήσεις.

Ως εκ τούτου, αυτό θα τους επιτρέψει να κινηθούν πιο προσεκτικά καθώς θα αυξηθούν τα επιτόκια, ειδικά η ΕΚΤ.

Συμπέρασμα: Η ρωσική εισβολή μείωσε τον κίνδυνο φρένου από τις κεντρικές τράπεζες.

Από την άλλη, εντείνεται το ρίσκο σειράς γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάγκη για ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και νέο πλαίσιο λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών ώστε να επιτρέπεται ο υψηλότερος πληθωρισμός.

Οι αγορές, σε κάθε περίπτωση, είναι σε σύγχυση καθώς προεξοφλούν επιθετική σύσφιξη, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, καθώς σιγά σιγά γίνεται αντιληπτό ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζήσουν με πληθωρισμό.

Ως εκ τούτου, η BlackRock κάνει σύσταση buy για τις μετοχές, λόγω της επικείμενης ισχυρής επανεκκίνησης και των χαμηλών πραγματικών ή προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό αποδόσεων σε ό,τι αφορά τα ομόλογα (underweight), για τα οποία οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερη αποζημίωση εν μέσω του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λοιπόν, αγοράστε μετοχές και εκμεταλλευτείτε το sell off, καταλήγει η BlackRock.

Συνεχίζεται το sell-off – Τα καλά και τα κακά νέα

Η Fed μόλις «μαρτύρησε» τι θα συμβεί στις αγορές – To χθεσινό «πολεμικό» ράλι