Black Friday 2021: Πότε «πέφτει»-Τι θα αγοράσουν οι Έλληνες. Η Black Friday, η «γιορτή των καταναλωτών» με τις μεγάλες προσφορές των εμπορικών καταστημάτων, πλησιάζει. Για φέτος η «Μαύρη Παρασκευή» θα είναι στις 26 Νοεμβρίου. Τρεις ημέρες μετά, στις 29 Νοεμβρίου, ακολουθεί η Cyber Monday.

Black Friday 2021: Τι προσέχουμε στις αγορές μας 

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει επανειλλημένως αναφερθεί σε πέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταναλωτές, ώστε οι ίδιοι να μην πέσουν «θύματα των προσφορών».
Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.


Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

 Black Friday για fashion αγορές θέλουν οι Έλληνες

Το 66% των Ελλήνων σκοπεύουν να ψωνίσουν προϊόντα μόδας κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου εκπτωτικού event της χρονιάς, ενώ μόλις 1% είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν καν τι είναι.

Η μόδα φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο «καλάθι αγορών» των Ελλήνων για το Black Friday αφού σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων της πιο πρόσφατης έρευνας Fashion (Re)search του GLAMI μόλις το 11% απάντησε ότι δεν πρόκειται να ψωνίσει προϊόντα μόδας (σε σύνολο 4.022 συμμετεχόντων) στην αντίστοιχη ερώτηση της έρευνας.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα αποτελέσματα της καταναλωτικής έρευνας προέρχονται από έρευνα ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν 4.022 Έλληνες χρήστες του GLAMI.gr και η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε περίπου ένα δεκαήμερο στα τέλη Σεπτέμβρη.

Παρορμητικοί ή με πρόγραμμα οι Έλληνες για το Black Friday;

Φαίνεται πως το Ελληνικό κοινό είναι μοιρασμένο μεταξύ αυτών που περιμένουν οργανωμένα το Black Friday (53% δήλωσαν ότι θα προγραμματίσουν τι θα ψωνίσουν, με ή χωρίς προετοιμασία π.χ. λίστα, έρευνα αγοράς κ.τ.λ.) ενώ το 45% των ερωτηθέντων δεν θα προγραμματίσει εκ των προτέρων τι πρόκειται να αγοράσει και θα αναζητήσει απλώς τις καλύτερες προσφορές κατά τη διάρκεια του Black Friday.

Είναι προφανές ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα μόδας θα πρέπει να έχουν σημαντικές εκπτώσεις για να προσελκύσουν την προσοχή των πελατών αλλά και να ξεκινήσουν την προώθηση των προσφορών τους αρκετά νωρίτερα για να ενημερώσουν τους καταναλωτές.

Για όσους απάντησαν ότι δεν έχουν σκοπό να αγοράσουν, οι δύο σημαντικότεροι αρνητικοί παράγοντες είναι ότι βρίσκουν εκπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (38%) και ότι μπορεί να τους οδηγήσει σε αχρείαστες αγορές (20%).

Τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν αρκετό κίνητρο για τους καταναλωτές

Οι Έλληνες δεν φαίνεται να ακολουθούν την τάση που επικρατεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές αγορές- χώρες που δραστηριοποιείται το GLAMI με τους καταναλωτές εκεί να συνδυάζουν όλο και περισσότερο τις χριστουγεννιάτικες αγορές με τις εκπτώσεις του Black Friday. Στη χώρα μας το 36%, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 10 χώρες που διενεργήθηκε η έρευνα, δήλωσε ότι κάνει κυρίως τις εορταστικές αγορές του την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.