Δεν έχει τέλος η κατάρρευση του bitcoin, με το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα να υποχωρεί κάτω από τα 19.000 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα crypto, εν όψει της νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σημείωσε «βουτιά» πάνω από 5% στα 18.764 δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδό εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Το κουπόνι διαπραγματεύεται τώρα περίπου 1000 δολάρια πάνω από το χαμηλότερο επίπεδό για το έτος.

Κάτω από το 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση

Η αδυναμία του bitcoin εξαπλώθηκε στην ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να βυθίζεται και πάλι κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η αγορά έχει χάσει σχεδόν 2 τρισ. δολ. μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και ο υψηλότερος πληθωρισμός ξετύλιξαν τα περισσότερα μεγάλα στοιχήματα κρυπτογράφησης.

Γιατί εγκαταλείπουν τα crypto οι επενδυτές

Οι τελευταίες απώλειες του bitcoin έρχονται με αφορμή τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τα οποία υποδηλώνουν κάποια ανθεκτικότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αυτό δίνει επίσης στη Fed περισσότερο χώρο για να αυξήσει τα επιτόκια με υψηλό ρυθμό. Τα στοιχεία από την CME Group δείχνουν ότι οι έμποροι τιμολογούν πάνω από 70% πιθανότητα αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το bitcoin και η ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης ήταν από τα περιουσιακά στοιχεία που επλήγησαν περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς η Fed άρχισε να ξετυλίγει δύο χρόνια διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής της εποχής COVID.

Οι χαλαρές νομισματικές βρύσες και η υψηλή ρευστότητα ήταν οι μεγαλύτεροι παράγοντες πίσω από το αστρονομικό ράλι της κρυπτογράφησης τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά με τα επιτόκια να αυξάνονται τώρα, οι επενδυτές διστάζουν να μοχλεύσουν κεφάλαια στον χώρο.

Το κλίμα προς την κρυπτογράφηση αμαυρώθηκε επίσης από μια σειρά πτωχεύσεων υψηλού προφίλ φέτος, ιδίως στο hedge fund Three Arrows Capital, και στον κρυπτοδανειστή Celsius.

Οι πρόσφατες απώλειες στο bitcoin έχουν επίσης μειώσει δραστικά την κερδοφορία της εξόρυξης του token, πυροδοτώντας πωλήσεις από τους περισσότερους μεγάλους εξορυκτών για να καλύψουν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες.

Διαβάστε ακόμη: