Ήταν 24 Ιανουαρίου 2020 όταν ο Ουγκούρ Σαχίν, Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Covid-19 να μετατραπεί σε μία παγκόσμια πανδημία.

Παρά το γεγονός ότι πέρασε πάνω από ενάμισης μήνας, προτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει επίσημα την πανδημία, ο Σαχίν συζήτησε με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρετσί και συμφώνησαν να ανακατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της εταιρείας στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.

«Με πλησίασε και εξήγησε τις σκέψεις του και τους φόβους του», ανέφερε σύμφωνα με το CNBC η Τουρετσί, «Και ήταν αμέσως σαφές και στους δύο μας ότι η τεχνολογία που είχαμε, και την οποία είχαμε ήδη αναπτύξει κλινικά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διασφάλιση της ταχείας απόκρισης».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η BioNTech επικεντρωνόταν κυρίως στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο. Η εταιρεία ήταν ελάχιστα γνωστή διεθνώς. Αλλά οι ιδρυτές ήταν σίγουροι για τις δυνατότητες της τεχνολογίας mRNA, που γνώριζαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση.

Η BioNTech γνώριζε ότι για την επιτυχημένη παραγωγή, δοκιμή και κατασκευή ενός εμβολίου Covid σε παγκόσμια κλίμακα, θα χρειαζόταν ένας μεγαλύτερος συνεργάτης. Η εταιρεία είχε ήδη σχέση με την Pfizer, έχοντας συνεργαστεί μαζί τους από το 2018 για την ανάπτυξη ενός εμβολίου γρίπης με βάση το mRNA, το οποίο βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές. Έτσι, η BioNTech στράφηκε στη Pfizer.

Οι εταιρείες πέτυχαν και τον Αύγουστο, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έγινε το πρώτο που κέρδισε την πλήρη έγκριση του FDA.