Ένα έφηβο κορίτσι το οποίο δήλωνε ερωτευμένο, γυρίζει ένα ερωτικό βίντεο και το στέλνει στο αγόρι με το οποίο θέλει να συνάψει σχέση. Από τον αποθηκευτικό χώρο στο κινητό του crush της, το clip βρέθηκε να μαζεύει προβολές στο Pornhub.

Το κορίτσι, ντροπιασμένο από αυτή την εξέλιξη, επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Πρόκειται για μια ιστορία που δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση καθώς χιλιάδες βίντεο με παρόμοιο περιεχόμενο στριμώχνονται στα δημοφιλή σάιτ που υπάρχουν για να μας προσφέρουν οπτικοακουστική απόλαυση. Η εκδικητική αυτή πράξη από την πλευρά του αγοριού, επίσης δεν μας έκανε να αναζητήσουμε ένα κατάλευκο σύννεφο για να μην τραυματιστούμε από την πτώση μας.

Ο Bill Ackman, επενδυτής και CEO της Pershing Square Capital Management, διάβασε την παραπάνω ιστορία ένα πρωινό του περασμένου Δεκεμβρίου, την ώρα που έπινε το εσπρέσο του ή έτρωγε το πρωινό του. Στο καθιερωμένο scrolling της ημέρας στο Twitter, το μάτι του έπεσε πάνω σε ένα άρθρο των New York Times με τον τίτλο The Children of Pornhub, ένα ρεπορτάζ που έκανε λόγω για παιδική πορνογραφία με μη συναινετικό σεξ, βιασμούς και βασανισμούς στην πλατφόρμα του Pornhub, της πιο διάσημης ιστοσελίδας ερωτικού περιεχομένου στον κόσμο.

Η αμέσως επόμενη κίνησή του, ήταν να κάνει retweet και να γράψει το εξής: «σκεφτείτε στη θέση των θυμάτων να ήταν η κόρη ή ο γιος σας. Μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το πρόβλημα». Ο Ackman έχει τέσσερις κόρες και η ιστορία αυτή δεν τον άφησε ασυγκίνητο.

Γενικά, δεν χρειάζεται να είσαι πατέρας ή μητέρα για να ενοχληθείς από τα όσα διάβασες, είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση το να εκφράσεις τη δυσφορία σου.

Στη συνέχεια, κάλεσε τον Bradley Myles, τον πρώην CEO της Polaris, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δρα ενάντια στο δουλεμπόριο. Τον είχε γνωρίσει σε ένα γκαλά κάποιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Τελικά, αυτές οι εντελώς βαρετές και μη ουσιαστικές συναντήσεις που το μόνο τους θετικό είναι τα γευστικά καναπεδάκια, μπορούν να φανούν χρήσιμες.

Σε ένα σημείο του κειμένου, ο Ackman θα διαβάσει ότι η Mastercard και η Visa έδιναν την δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώσουν μέσω αυτών τις «αγορές» τους στο Pornhub και πως διάφορες μηχανές αναζήτησης βοήθησαν την ιστοσελίδα να μεγαλουργήσει και να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά την ατζέντα του, θυμήθηκε ότι γνώρισε μέσω κοινού γνωστού τον Ajay Banga, τον τότε CEO της Mastercard. Όπως γίνεται στις μέρες μας, του έστειλε απλά ένα μήνυμα με το link του δημοσιεύματος. «Amex, η Visa και η Mastercard θα πρέπει να παγώσουν τις πληρωμές ή να τις αποσύρει μέχρι το ζήτημα αυτό να λυθεί. Η PayPal το έκανε ήδη».

 

Μέσα σε λίγες μέρες η Mastercard ανακοίνωσε ότι σταματά τις συναλλαγές με το Pornhub διότι υπάρχουν αποδείξεις για παράνομες δραστηριότητες που ακόμα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Το ίδιο έκανε και η Visa, ξεκινώντας και εκείνη τη δική της έρευνα.

Μέσα σε 24 ώρες, το Pornhub αφαίρεσε 10 εκατομμύρια βίντεο. Αυτό που χρειάστηκε για να συμβεί αυτό, ήταν ένα ρεπορτάζ, ένα scrolling στο Twitter κάποιο κρύο πρωινό του Δεκεμβρίου και ένας CEO με γνωριμίες, πολλές από τις οποίες ίσως να έγιναν και με το ζόρι.

Από τότε, στο κοινοβούλιο του Καναδά (έδρα της MindGeek, ιδιοκτήτρια του Pornhub) όπως και στο αμερικανικό κογκρέσο, αφιέρωσαν χρόνο ώστε να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Συζητήθηκαν περιορισμοί, αλλαγές και κλήθηκαν άνθρωποι να μιλήσουν αφού πολλές από τις ενέργειες, κρίθηκαν εγκληματικές.

Όπως έγινε γνωστό, η Νο1 ιστοσελίδα ερωτικού περιεχομένου στον πλανήτη Γη, είχε διασυνδέσεις με μερικές από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις παγκοσμίως. Τέσσερις μήνες μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου, η Mastercard έθεσε στους πελάτες της πολλούς περιορισμούς κάτι που έκανε και το Pornhub να σβήσει το 80% του περιεχομένου του αλλά και να αλλάξει την πολιτική του.

Απαιτείται πιστοποίηση ότι αυτός ο πωλητής, το Pornhub στην προκειμένη περίπτωση έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητους ελέγχους πριν κάποιος αγοράσει το προϊόν του και όταν κριθεί αναγκαίο, να διαγράφει το παράνομο υλικό.

Οι δύο εταιρείες, παρά τις θετικές τους ενέργειες που οδήγησαν στις μεγάλες αλλαγές του Pornhub, κατηγορήθηκαν -δικαίως- πως γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει και όμως εξακολουθούσαν να εισπράττουν εκατομμύρια μέχρι ένα άτομο με τη δυναμική του Bill Ackman αποφασίσει να παρέμβει.

Ο CEO της Pershing Square Capital Management συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το θέμα και παρά τα συγχαρητήριά του στη Mastercard για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα, έστω και αργοπορημένα, εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα από όλες τις πλευρές για να σταματήσουν οι κοπέλες ή τα αγόρια να φοβούνται μήπως και βίντεο χωρίς την συγκατάθεσή τους βρεθεί σε σάιτ ερωτικού περιεχομένου.

Τον Απρίλιο, ο Nicholas Kristof, ο δημοσιογράφος των New York Times που υπέγραψε το αρχικό ρεπορτάζ υποστήριξε μέσω ενός άλλου κειμένου ότι το μια ακόμη γνωστή ιστοσελίδα, το XVideos, κερδίζει χρήματα από τις «συμφορές» που βρήκαν την MindGeek και το Pornhub.

Ο Ackman εμφανίστηκε ξανά, αυτή τη φορά ασκώντας έντονη κριτική στις μηχανές αναζήτησης. «Πώς γίνεται επενδυτές της ESG να επενδύουν στη Google, στη Bing, στη Microsoft, στο Yahoo και στο Twitter όταν κερδίζουν και αυτοί χρήματα από την παιδική πορνογραφία;».